Už šest případů tularémie evidují lékaři v okrese Klatovy od počátku letošního roku. To je nejvíce od roku 2002. Zákeřná choroba, přezdívaná zaječí nemoc, se šíří i přesto, že už počátkem roku vyhlásili veterináři mimořádná opatření na Sušicku a Horažďovicku, která jsou stále platná.


Nemoc i od sena


„Evidujeme tři případy v Klatovech a po jednom v Borovech, Horažďovicích a Plánici. Tři lidé se nakazili po kontaktu se zajícem, jednoho infikovalo klíště a jeden pacient onemocněl po kontaktu se senem. V posledním případě zatím původce nákazy neznáme,“ uvedla klatovská epidemioložka Anna Kubátová.


Opatření na roky


Na Horažďovicku byl počátkem roku objeven mrtvý zajíc a testy prokázaly, že měl v sobě původce této choroby. Krajská veterinární správa pro Plzeňský kraj proto koncem ledna nařídila „mimořádná opatření při výskytu a k zamezení šíření nebezpečné nákazy – tularémie zajíců“ v katastrálním území obce Horažďovice. Stejná mimořádná opatření vyhlásila v březnu i pro Sušicko. „Opatření potrvají ještě několik let. Nejprve musí uplynout tříletá pozorovací lhůta a po ní musí být negativně vyšetřeno minimálně deset zajíců. To je samozřejmě problém, protože zajíci se v klatovském okrese neloví,“ řekl Deníku ředitel krajské veterinární správy Richard Bílý.


Pozor na honech


Tularemie je nakažlivé bakteriální onemocnění, které postihuje především zajíce, hlodavce a je přenosné na ostatní volně žijící i domácí zvířata a na člověka. Největší riziko nákazy je proto v tomto období, kdy se konají hony. Postižení zajíci ztrácejí plachost, potácejí se při pohybu, jsou malátní, mají zježenou srst a dají se snadno chytit. Hodně ohroženi jsou ale také například zemědělci, kteří manipulují se senem.


Hrozí i klíšťata


Vnímavost vůči nákaze je všeobecná. „Po infekci je dlouhodobá imunita, avšak byly popsány i opakované infekce. Nemocný musí vyhledat lékaře. Léčba je nutná podáním vhodných antibiotik. V případě, že onemocnění není léčeno, mohou vzniknout nevratné komplikace v organismu,“ uvedla Kubátová.

Jako prevence nákazy tularemií je podle lékařky důležité nemanipulovat s divokými zvířaty, která ztratila plachost, nepít vodu z neznámých zdrojů. Dále dostatečná tepelná úprava pokrmů ze zajíců. „Při manipulaci se senem a stelivem by měly být používány ochranné pomůcky. O odstraňování klíšťat platí nezakapávat tukem, nekroutit, rychle vyjmout pomocí kleštiček a postižené místo vydezinfikovat,“ upozornila Kubátová.


Co je tularemie


Podle místa, kudy se do lidského organismu mikrob dostane, dochází i k postižení orgánu a různým formám onemocnění. Při vdechnutí kontaminovaného prachu mluvíme o formě plicní (kašel, poruchy dýchání, bolesti na plicích), při vniknutí poraněnou kůží vzniká vřídek v místě poranění a současně dochází ke zduření spádových mízních uzlin. Kůží vniká nákaza také při poštípání klíštětem nebo ovády. Při snědení kontaminované potravy dochází k postižení úst a spádových mízních uzlin, nebo i dalších částí trávicího traktu a mízních uzlin podél střev. Mohou být postiženy také pouze mízní uzliny v podpaží nebo tříslech, bez kožních projevů. Při vniknutí kontaminovaného prachu do oka může dojít k hnisavému zánětu spojivek až postižením rohovky a zduření mízních uzlin před ušima. Ojediněle může jít o těžký toxický stav bez postižení kůže nebo uzlin, komplikovaný zápalem plic. Nákaza není přenosná z člověka na člověka.

Kde platí mimořádná veterinární opatření

Ochranné pásmo vymezené kolem ohniska nákazy zahrnuje katastrální území těchto obcí (osad):


1) Babín, Boubín, Horažďovická Lhota, Komušín, Malý Bor, Svaté Pole, Svéradice, Třebomyslice, Týnec, Velké Hydčice a Velký Bor.
2) Albrechtice, Břetětice, Částkov, Červené Dvorce, Divišov, Dlouhá Ves, Dobršín, Dolní Staňkov, Dražovice, Františkova Ves, Hrádek, Chamutice, Chmelná, Janovice u S., Kadešice, Milčice u S., Nuzerov, Odolenov, Petrovice u S., Platoř, Podmokly, Posobice, Rok, Stráž, Svojšice, Tedražice, Trsice, Volšovy, Vrabcov, Záluží, Žikov.