U Tesca v Klatovech by mohla být postavena benzinová čerpací stanice. Město je však proti, obává se nárůstu dopravy. Její výstavbu už zamítlo i zastupitelstvo v roce 2007.

„Jde o běžnou čerpací stanici, která je vidět u jiných obchodních center Tesco. Ty staví tato společnost pro své klienty. Vždy jsou součástí areálu, bývají nepřístupné z veřejných komunikací, lze se na ně dostat jen z parkoviště. Naše stavba je v souladu s územním plánem, máme všechna kladná stanoviska. Myslím si, že nezatížíme dopravní síť ani jedním procentem, ani půl procentem. Máme zájem ji postavit co nejdříve, chceme začít kopat hned po vydání stavebního povolení. Nejlépe by bylo, kdyby to šlo ještě letos," řekl Deníku architekt společnosti Znojmoprojekt, která na základě plné moci vyřizuje tento projekt pro společnost Tesco, Radomír Kaman.

Město Klatovy je proti výstavbě

Představitelé města stavbu benzinové stanice nepodpořili. „Město nechce povolit benzinku na tomto místě, protože jde o místo, které je velmi výrazně dopravně zatížené. Je tam i série kruhových křižovatek a kromě toho město tuto čerpací stanici nechtělo už ve chvíli, kdy se celý areál Tesco budoval, čili v roce 2007, a my respektujeme usnesení zastupitelstva, které se k této situaci vyjádřilo a řeklo ne. Kromě toho jsme nechali zpracovat studii, která říká, že čerpací stanice a celé místo bude enormně dopravně zatížené a my samozřejmě nechceme, aby naši občané byli dopravně omezováni," vysvětlil postoj města místostarosta Klatov Václav Chroust.

Doplnil, že negativně se na možnost vybudování nové čerpací stanice dívá i silniční správní orgán, jímž je v tomto případě hospodářský odbor města Klatovy, který se opírá i o podpůrné stanovisko dopravního inspektorátu Policie ČR v Klatovech.

Nechtějí se vzdát, budou se snažit dál

Toto stanovisko se nelíbí zástupcům projektu a nechtějí se vzdát. „Jednoznačně jde o účelovou záležitost. Podle nás jde jen o zdržování a my se k tomu nějak postavíme. Město nikdy neřeklo, proč tam benzinku nechce, a dělá se vše pro to, aby bylo zamezeno stavbě. My budeme hledět na to, aby rozhodl nadřízený orgán státní správy, čili krajský úřad," sdělil Kaman a při jednání s představiteli města uvedl: „Jsem přesvědčen, že záměr prosadíme i přes odpor města."

Podle informací Deníku společnost Tesco přemýšlí i o tom, že by v tomto areálu vybudovala i mycí linku.