Kvůli povinnému testování ve firmách pociťuje v posledních dnech řada zdravotnických zařízení v regionu mnohonásobně zvýšený zájem o antigenní testy na covid-19. Odběrová centra mají ve většině případů plno do konce měsíce. Jen na některých místech lze ještě nalézt poslední volné termíny.

Veškeré termíny na testy jsou do konce března naplněné v soukromé plzeňské nemocnici Privamed. „Zájem ze strany firem o antigenní testování je velký, bohužel nejsme schopni tyto požadavky pokrýt. Denně již nyní testujeme antigenními testy 35-50 lidí osob z řad veřejnosti. Vedle toho provádíme i PCR testy a testujeme také na protilátky proti covidu-19,“ řekla Deníku mluvčí nemocnice Eva Milerová. Podobná situace panuje i na Poliklinice Agel v Plzni (bývalé Železniční poliklinice). „Abychom vyhověli vysoké poptávce, prodlužovali jsme otevírací dobu odběrového místa. I přesto jsou termíny na dalších 10 dní zcela vyblokované. Denně nás kontaktuje mnoho firem s poptávkou na zajištění testování přímo na půdě jejich společnosti. Službu mobilních odběrových týmů však v Plzeňském kraji naše poliklinika nenabízí,“ uvedla mluvčí skupiny Agel Radka Miloševská.

Ilustrační foto.
Zápas na Spartě nebude. Plzeň jde kvůli covidu do karantény

Plzeňská fakultní nemocnice rozšířila kapacitu odběrového místa na maximum. „V nejbližších dnech je k dispozici ještě několik volných termínů pro pojištěnce či samoplátce, kapacita objednávkového systému se však rychle plní,“ upozornila za nemocnici náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Andrea Mašínová.

Klatovská i Rokycanská nemocnice mají plno do konce měsíce, ve Stodské nemocnici je možné najít volné termíny od příští středy. Nejvíce volných termínů k zarezervování nabízí Domažlická nemocnice.

V Rokycanské nemocnici je v drtivé většině případů zájem o autogenní prověrku, zelená políčka pro počítačovou registraci zmizela až do pátku 26. března. „Stát něco nařídí. V tomto případě firemní testy a zdravotníci, vy to zajistěte,“ krčí rameny náměstkyně pro léčebnou péči Hana Perková. Největším zaměstnavatelem okresu je společnost Borgers, kde se spoléhají na vlastní kontroly. „Ovšem s pomocí poskytovatele pracovně lékařských činností a asistencí našich kolegyň z personálního útvaru i pracovníků BOZP,“ zdůraznila za vedení firmy Marta Párová. Od 3. března do včerejška je v Borgersu prověřeno 60 % lidí s tím, že z 1353 vzorků bylo pouze sedm pozitivních. Do pátku 12. března chce firma otestovat 100 % zaměstnanců. Včetně všech agenturních dělníků a externích pracovníků, kteří tu vykonávají především úklid a ostrahu.

Evakuace domu v Kollárově ulici v Plzni.
Evakuace domu v centru Plzně, zplodin se nadýchali policisté i obyvatel domu

Kromě odběrových center se mohou lidé nechat testovat i u některých praktických lékařů a ambulantních specialistů. I ti ale na to leckdy nemají kapacitu. „V prvé řadě na antigenní testy nemám čas a kapacitu, a i kdybych měl, tak testy ve slušném množství a kvalitě neseženu. Jsou vykoupené,“ řekl praktik Marek Škanta z Kolince na Klatovsku.