První akcí slavností bude ve čtvrtek od 19 hodin premiéra hry Trhák, kterou zahraje sušický ochotnický spolek Schody v sušické Sokolovně.

Následující den, který je v kalendáři značen jako dětský den, bude i v Sušici patřit dětem. A to na Fufernách, kde pro ně bude připraven skákací hrad, motokáry a přijde i pohádkový kouzelník. Program začne v 15 hodin. Pestrou přehlídku nabídne také náměstí, kde uvidíte například taneční vystoupení, pěvecká vystoupení a také tam zazpívá Jan Ráček, který se zúčastnil pěvecké soutěže Československá Superstar. Ve 22 hodin vypukne ohňostroj na Andělíčku.

„Lerchovce" je letos už 30 let

V sobotu bude své 30. výročí založení slavit Základní škola Sušice, Lerchova ulice. K této příležitosti připravilo vedení školy program pro děti, bývalé i současné zaměstnance, ale i pro veřejnost. „V sobotu se uskuteční den otevřených dveří. Všichni, kdo přijdou, si mohou prohlédnout, jak se škola za těch třicet let změnila, co je zde nového. Pro návštěvníky jsou také připraveny ukázky v odborných učebnách, které zde máme. V hale školy se budou od 9 do 15 hodin konat tvořivé dílny, kde bude například výroba z pedigu, malování na hedvábí a podobně. Instalovali jsme také výstavu, která je k třiceti letům školy a současně zde má také klatovské muzeum výstavu Perly minulosti," informoval ředitel ZŠ Sušice, Lerchova ulice Čestmír Kříž.

Na náměstí zahájí program v 10 hodin vystoupení dětí z mateřských škol v Tylově a Smetanově ulici a následovat je budou žáci základních škol v Komenského a Lerchově ulici. Od 11.30 do 17 hodin se tam uskuteční vystoupení kejklířů, zazní středověká hudba, uvidíte ukázky střelby z ručních palných zbraní a děla.

Jedním z hlavních bodů programu bude ve 13.30 hodin příjezd krále na koni. V 17 hodin se bujaré oslavy přesunou na ostrov Santos, na který v tento čas zamíří také historický průvod. O patnáct minut později tam také přijede sám král. Tam se představí například orchestr Péro za kloboukem, kejklíř Vojtěch Vrtek a večer zakončí středověká hudba s ohňovou podívanou.

Noc kostelů

Svoji premiéru bude mít letos v Sušici také Noc kostelů, která se koná 1. června. Zúčastnit se jí budete moci v kostele sv. Václava od 19 do 24 hodin a v kostele sv. Felixe od 19 do 23 hodin.

V kostele sv. Václava se uskuteční divadlo, prohlídka kostela, čtení Bible, Memento a také rozhovory s duchovním.

V kostele sv. Felixe se můžete zúčastnit biblických tanců, prohlídky kostela, čtení z Bible, rozhovorů s duchovním a podívat se na video ze života kapucínů.