Minulý týden ale sušičtí zastupitelé rozhodli o tom, že DDM bude fungovat dál, i když pod jinou hlavičkou, pod jiným názvem a dokonce i v jiných prostorách.

„Od 1. ledna příštího roku bude dům dětí a mládeže fungovat v prostorách Základní školy v Lerchově ulici jako Středisko volného času. Provozovat jej bude město, zaměstnance bude platit i nadále kraj,“ upřesnil včera pro Deník starosta Sušice Petr Mottl. „Hlavním důvodem stěhování je fakt, že většina kroužků se odvíjí mimo prostory současného sídla, například nejvíce navštěvovaný florbal a jiné sportovní kroužky mají už nyní zázemí v ZŠ v Lerchově ulici,“ dodal první muž radnice.

Z původních tří zaměstnanců DDM zde v současné době pracuje už jen Zdena Šímová. „Pro letošní školní rok jsme hodně zredukovali počty kroužků. Z původních třiceti jsme vybírali jen ty, o které byl největší zájem, ale na druhou stranu jsme nabídku rozšířili nově o kroužek hip –hopu,“ upřesnila Šímová.

Dvě bývalé zaměstnankyně, včetně ředitelky, si našly nová místa. „Počet zaměstnanců se odvíjí od počtu přihlášených dětí. Zhruba na 200 dětí připadá jeden zaměstnanec, proto nebylo divu, že si bývalá ředitelka hledala jiné místo,“ vysvětluje starosta Mottl.

Rodiče dětí ze Sušice si rozhodnutí zastupitelstva zachovat i nadále dům dětí a mládeže pochvalují.

„Už třetím rokem chodím se svými dvěma dětmi na kroužek keramiky pro děti a dospělé a všichni jsme nadšeni,“ říká Štěpánka Balvínová Žáková, která si pamatuje na doby, kdy DDM navštěvovalo i více než 500 dětí. „Když chcete, aby dítě chodilo do kroužku, který jej baví, tak ho jednoduše do něj zapíšete. Kdyby se měl kroužku věnovat ve škole, pak bych musela školu vybírat podle toho, zda tuto aktivitu nabízí,“ dodává mladá maminka.

Podobně zareagovala na dotaz Deníku, zda je dobře, že DDM bude nadále fungovat, Sušičanka Petra Maříková. „Podobné aktivity pro děti by určitě měly zůstat zachovány, samozřejmě záleží na kvalitě kroužku,“ domnívá se Maříková.