„Ještě do Vánoc oslovíme provozovatele v Železnorudském údolí, v Hartmanicích a Kašperských Horách, chceme všechny areály propojit. Kraj by měl fungovat zejména jako moderátor, který otupí případné nevraživosti,“ vysvětluje krajský radní pro kulturu Libor Picka s tím, že podobný model je běžný v Alpách nebo některých krkonošských areálech. Dodal, že pokud se podaří šumavské areály propojit, bude ve hře i jejich finanční podpora.

Protest proti GigaFactory
Stovky lidí z celé ČR protestovaly proti zvažovanému rušení letiště

Největší šumavský lyžařský areál Ski&Bike Špičák by podobný krok vítal. „Jsem rád, že návrh na společný skipas zazněl i od někoho jiného než od nás. My o podobném propojení mluvíme dvacet let,“ říká ředitel areálu Vladimír Kasík.

Špičácký areál už několik let nabízí společný skipass areály Belveder a Nad Nádražím. A model se prý osvědčil. „Zákazník má možnost si vybrat a areály střídá, to vidíme z dat. Ráno třeba vidí vrchol Špičáku v mlze, tak jde lyžovat na Belveder, který je trochu níž. Nebo přes den jezdí na Špičáku, ale pro večerní jízdy využije areál Nad Nádražím,“ popisuje vedoucí střediska služeb Ski&Bike Špičák Jan Kasík.

Skipas zdražil o 19 %

Na lyžaře čekají letos ve špičáckém areálu novinky v podobě lepšího zázemí, zároveň si ale připlatí za skipasy. „Do cen se promítlo několikanásobné zdražení nejen energií, pohonných hmot, ale třeba i servis a opravy lanovek, vleků či zasněžovacích systémů. V průměru jsme zdražili o necelých 19 %. Celodenní skipas pro dospělého vyjde na 890 Kč, loni to bylo 750 korun,“ vysvětluje Vladimír Kasík. Při nákupu přes internet lze využít slevu 5 %, čehož loni využilo cca 30 % lyžařů.

Mladá vína a dobré jídlo – to byl druhý ročník Svatomartinských hodů na statku U Matoušů na staré Bolevecké návsi. Návštěvníci mohli ochutnat tradiční husu i jiné pochutiny a okoštovat letošní Svatomartinská vína.
FOTO, VIDEO: Na bolevecký statek U Matoušů přijel svatý Martin

Letos se otevře část víceúčelové budovy, v níž lyžaři najdou novou půjčovnu vybavení, servis lyží a také nadstandardně vybavené úschovny, které v areálu dosud chyběly. „Do největších se vejde vybavení dvou lidí včetně lyží. Skříňky jsou vyhřívané a s USB portem pro nabíjení mobilů,“ popsal V. Kasík. Nové zázemí tu má i lyžařská škola, která po covidové pauze opět spouští víkendové kurzy pro děti i dospělé začátečníky. Po šest sobot či nedělí lyžařská škola sváží účastníky kurzu autobusy z celého Plzeňského kraje.

Zatím bez restaurace

Budova se začala stavět letos, ale navzdory původním plánům se zatím neotevře restaurace. Může za to nejen nedostatek stavebního materiálu, ale hlavně počasí. „V září pršelo 26 dní ze 30. V té době jsme měli hrubou stavbu, potřebovali jsme, aby beton schnul. Budova byla pořád vlhká, takže jsme si netroufli tam dát dřevěné vybavení. Raději s otevřením počkáme,“ dodává ředitel Ski&Bike Špičák. O občerstvení se tak letos opět postarají horské chaty Hanička a Blaženka, vyhřívaný stan s kioskem mezi nimi a stánek na vrcholu Špičáku. Součástí nové víceúčelové budovy jsou i byty. Z osmi už jich je podle Kasíka šest prodaných.