Devět profesionálních členů Horské služby a jeden dobrovolník – psovod a dva služební psi - cvičili ve výcvikové hale, která je uzpůsobena pro trénink náročné práce alpských záchranářů.

„U nás nic takového nemáme a musím říct, že hala je dokonale vybavena na cvičení práce s vrtulníkem. Jsou tam zavěšeny dva vrtulníky jako simulátory, nechybí ani lezecká stěna,“ pochvaloval si metodik Horské služby Šumava Martin Kocum.

Šumava na historických snímcích Fotoateliéru Seidel.
FOTO: Dnes pokřtí novou knihu věnovanou zasněžené Šumavě

Deset českých záchranářů a jedenáct jejich německých kolegů z bavorské strany Šumavy trénovalo především záchranu a evakuaci osob pomocí vrtulníků. „Používali jsme na cvičení oba dva simulátory, BK 117 i záchranáři po celém světě oblíbený vrtulník Super Puma. Na obou jsme například cvičili evakuaci z kabinové lanovky či přímo ze skalní stěny,“ popsal Kocum. Záchranáři Horské služby z české i německé strany Šumavy také trénovali záchranu a transport osoby pomocí podvěsového vaku, evakuaci a záchranu pomocí palubního jeřábu i transport psovoda se psem spolu se spuštěním a vytažením. „Z německé strany se cvičení zúčastnili naši kolegové ze základen Bergwachtu Wolfstein, Lam, Zwiesel a Arnbruck. Právě s těmi velmi často spolupracujeme při záchraně osob v nouzi na českoněmecké hranici,“doplnil náčelník Horské služby Šumava Michal Janďura s tím, že procvičované metody záchrany jsou ty nejčastější, které obě Horské služby potkávají při společných zásazích. Připomněl také, že šlo už o druhý trénink šumavských horských záchranářů v Bad Tölzu, první se konal v roce 2012.