Od 1. ledna 2015 bude nový oficiální název této resortní organizace ministerstva životního prostředí Správa Národního parku Šumava. „Z oficiálního názvu tak vypadává Chráněná krajinná oblast, a to na základě zákona 250/2014 (zákon o změně zákonů souvisejících s přijetím zákona o státní službě – pozn. aut.). Tato změna bude také zapracována do nové zřizovací listiny," uvedl mluvčí parku Jan Dvořák.

Tímto zákonem vzniká Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK) jako správní úřad pro všechny chráněné krajinné oblasti, které se stávají její součástí, ale mimo CHKO Šumava. Pro ni bude správním úřadem Národní park Šumava, a proto se mění název.

„Správa už bude jenom jedna na národním parku, proto se tedy už nebude moci používat celý dosavadní název Správa NP a CHKO Šumava. Ale například logo měnit nemusíme, protože v něm je napsáno Národní park – Chráněná krajinná oblast Šumava," vysvětluje ředitel NP a CHKO Šumava Pavel Hubený.

Pro organizaci to znamená také to, že už nebude moci používat stávající hlavičkové papíry či obálky a bude muset vyměnit razítka a podobně. „Tyto změny by chod úřadu od Nového roku nijak ochromit neměly. Také nás to bude stát určité finanční prostředky, kolik přesně, to ještě vyčísleno nemáme," tvrdí Dvořák.

„Změna se nedotkne dosavadního chodu správy, ani její vnitřní struktury. Území CHKO Šumava bude i nadále spravováno stejným týmem, který dosud byl a nadále bude součástí naší organizace," upřesňuje Hubený.