K této cestě byl vyprovokován ministrem životního prostředí Ladislavem Mikem a ředitelem Národního parku Šumava Františkem Krejčím, kteří mu v reakci na jeho prohlášení z 12. května na tiskové konferenci v Senátu a po prohlídce Šumavy vrtulníkem v dubnu přes média veřejně vzkázali, že se mýlí, že z letadla ani vrtulníku není vidět, jak se lesy v národním parku úspěšně rozvíjejí, že nebyly a nejsou hospodářskými lesy a že jejich účelem není produkce dřeva.

Přes řadu útoků v médiích ze strany Ministerstva životního prostředí ČR i vedení Národního parku Šumava o objektivnosti vrtulníkové prohlídky kůrovcem poškozené Šumavy, vyzval Miloš Zeman MŽP a řediteli NP a CHKO Šumava otevřeným dopisem, aby mu přímo na Plešném jezeře ukázali, že kůrovcem napadené lesy se zmlazují samy bez přičinění člověka. Výzvu Miloše Zemana k návštěvě Plešného jezera i přes počáteční nepřízeň počasí podpořilo svou účastí i více než tři stovky milovníků šumavské přírody a místních obyvatel.

Na Plešném jezeře se Miloš Zeman setkal s ředitelem Národního parku Šumava Františkem Krejčím a náměstkem ministra životního prostředí Františkem Pelcem. Ti se snažili expremiéra přesvědčit o správnosti bezzásahové koncepce v hospodaření NPŠ.

Expremiér Zeman si prohlédl okolní lesy Plešného jezera a viděl, že značná část lesů této části Šumavy je totálně zničená kůrovcem a že v těchto zničených lesích dochází pouze k nahodilému růstu jednotlivých smrků. Byl překvapen, že situace v lesích je podstatně horší, než viděl z vrtulníku. Zeman se přesvědčil, že od jeho poslední návštěvy se kůrovec razantně rozšířil mimo bezzásahové zóny, nekontrolovatelně postupuje dál a lesy v NPŠ jsou zničeny na desítky, možná stovky let.

„Celkové škody vyvolané nekvalifikovaným hospodařením správy NPŠ a MŽP dosahují podle oficiálního posudku soudního znalce 32 miliard korun. Vznikla tak škoda velkého rozsahu, která podle mého názoru požaduje okamžité odvolání ředitele Krejčího a zahájení trestního stíhání. Do budoucnosti je nezbytné, aby péče o Šumavu byla předána do kompetence samospráv Jihočeského a Plzeňského kraje,“ řekl Miloš Zeman.