S vypůjčeným dopravním prostředkem se mohou vypravit i za hranici, podobná síť totiž existuje i na území Národního parku Bavorský les.

S projektem přišla společnost e-Šumava.cz. „Jde o síť půjčoven elektrických dopravních prostředků. Je to zatím na začátku a síť se budeme snažit rozšiřovat. Oslovujeme další možné provozovatele, většinou hotely a penziony," vysvětlil jednatel společnosti e-Šumava.cz Jan Babka.

Síť elektropůjčoven na Šumavě navazuje na podobný projekt, který funguje v Národním parku Bavorský les. „V Bavorském lese už funguje síť dobíjecích stanic a půjčoven elektromobilů, my chceme ve spolupráci se Správou národního parku Šumava zamířit podobným směrem. S bavorskou stranou máme domluvu, že návštěvníci od nás si mohou dobíjet u jejich stanic a naopak," dodal Babka.

S využitím elektromobilů počítá do budoucna i Správa Národního parku Šumava (NPŠ). „Tuto aktivitu podporujeme. Snažíme se tomu dělat reklamu, i sami ukázat, že elektromobilita je dobrá věc. V dohledné době dostaneme na správu dva elektromobily, rád bych, aby ochránci přírody jezdili elektrickými vozy," řekl Deníku ředitel NPŠ Pavel Hubený. „Máme vizi, že po celém národním parku bude systém dobíjecích stanic, které budeme „krmit" z obnovitelných zdrojů. Jde jen o to, sehnat na to peníze, a pak ty stanice mohou sloužit správě národního parku i návštěvníkům. Byl bych rád, aby zaměstnanci správy nejezdili po lese mezi turisty s diesely. Když už tam nějaké auto musí, ať je to elektromobil," nastínil plány NPŠ Hubený.

Půjčoven a dobíjecích stanic je na Šumavě zatím pět, v penzionu Pohádka na Brčálníku, v hotelu Mádr na Modravě, v penzionu U Michala v Prášilech a v Café 27 v Hartmanicích. Pátá je u chaty Rovina nad Dobrou Vodou, kde se v pátek konalo slavnostní zahájení projektu, kam dorazil i ministr životního prostředí Richard Brabec. „Ministerstvo bude do budoucna elektromobilitu intenzivně podporovat a právě tady na Šumavě vznikl krásný pilotní projekt, ze kterého by se elektromobilita mohla rozšiřovat dále do celé České republiky," pochválil e-Šumavu Brabec.

David Kojan