„Předem bylo vybráno zhruba dvě stě datových sad. My jsme jich dělali čtrnáct, většinou šlo o data od Českého statistického úřadu. Zaměřili jsme se na okres Klatovy, Plzeňský kraj, na náš region. Byly tam například počty narozených a počty zemřelých v jednotlivých obcích, krajích nebo okresech, počty potratů. Zajímavé pro širokou veřejnost by mohlo být například netradiční zobrazení počtu dostavěných bytů v jednotlivých obcích, zajímavou statistikou byly i počty úmrtí na různé nemoci v jednotlivých okresech, kde je vidět třeba rozdíl mezi Klatovy a Ostravou,“ přiblížil učitel klatovské „zemědělky“ Karel Rejthar, který v soutěži vedl trojici studentů.

Jedním z nich byl Miroslav Fencl, který studuje čtvrtým rokem obor ekonomika podnikání se zaměřením na informatiku. „Díky soutěži jsem se naučil využívat další data v programu pro vizualizaci dat, naučil jsem se také používat mapové podklady,“ pochvaloval si. Obor veřejné správy zastupovala v klatovském týmu žákyně 3. ročníku Nikola Strejcová. „Viděla jsem, jak může informatika pomoci veřejné správě a vlastně i občanům celé České republiky. Byli jsme u vzniku aplikací, které budou požívat lidé z celé republiky a pomohou jim vyznat se v datech,“ vyzdvihla Strejcová.

Třetí místo mezi čtrnácti týmy třetí členka týmu, studentka informatiky ve 3. ročníku Aneta Švábová, nečekala. „ Byla jsem velmi překvapena, že v takové konkurenci jsme se dokázali umístit třetí. Už jenom to, že jsme se mohli zúčastnit, mi dalo spoustu zkušeností. Jsem ráda, že jsem tam mohla být,“ řekla Deníku.

Podle Rejthara jde o zatím největší úspěch mladých informatiků ze SŠZP Klatovy. „Ostatní týmy tvořili profesionálové, my jsme tam byli jediná škola. Byli tam profesionální vývojáři, grafici, datoví analytici. Pro mě je to zatím nejvyšší ocenění, které tým naší školy získal,“ vyzdvihl.

Výsledky práce týmu SŠZP Klatovy najdou zájemci na webové stránce hvs.maleskoly.info. „Na webu jsou zatím jen obrázky, lze to stáhnout a vyzkoušet. Ale pracujeme na tom a během čtrnácti dnů by tam už měla být živá vizualizace,“ slíbil Rejthar.

Hřib Tomáše Vlka.
Lidé nosí z lesa košíky hřibů