Ve středu otevřeli v Poštovní ulici v Sušici novou prodejnu s radiátory, která je úplně první v celé České republice. Budou ji provozovat studenti společně s firmou Systherm, která je vyrábí, a sami studenti je budou mít výhradní právo montovat. Znakem těchto radiátorů je chameleon, který je také zabydlen i v prodejně.

„Účelem projektu je zapojit učně do praxe. Hledali jsme na trhu nějaký výrobek, který by umožnil zapojení učňů do práce, a zjistili jsme, že dírou na trhu jsou barevné radiátory. Z toho důvodu jsme udělali tento pilotní projekt. Prodejnu budou provozovat studenti školy společně s námi. Bude tady běžná pracovní doba a žáci se budou snažit jednat se zákazníkem, udělat zakázkový list, připravit fakturaci a všechny věci k tomu potřebné. Získají tak cenné zkušenosti do budoucnosti. A navíc, každý radiátor, který bude zakoupený zde, namontují právě studenti této školy. Radiátory se nedají zakoupit jinak než přes toto učiliště i s montáží," řekl Deníku generální ředitel firmy Systherm Jan Kazda, který dodal, že jejich cílem je zřídit okolo dvanácti těchto prodejen po celé republice.

Škola dokázala tento projekt uskutečnit během třech měsíců, což je úspěch. „Tato prodejna znamená pro obor instalatér a mechanik novou možnost uplatnění a nový přísun peněz do doplňkové činnosti pro školu. Přiblížíme se tím také veřejnosti. Každá takováto akce, kam může přijít veřejnost je pro školu reklamou. Lidé zde uvidí, jak to ve škole vypadá, uvidí, že se chceme otevřít veřejnosti, spolupracovat s firmami, což znamená mnoho. Budeme zajišťovat na objednávku něco, co v celé republice není, a to je pro nás hodně. Stáváme se tak první školou, která něco takového dokázala, která něco takového bude mít a která spojí praxi s teorií," sdělil ředitel SOŠ a SOU Sušice Jaromír Kolář.