Na sekretariátech politických stran to v těchto dnech doslova vře. Místní organizace totiž sestavují kandidátní listiny a rozhodují o tom, kdo je povede do komunálních voleb. Jasno už má například ODS, KSČM či TOP 09. Salvetr, Rehák a Kříž jsou tak prvními veřejnosti známými lídry, ucházejícími se o křesla na klatovské radnici pro další volební období.

Před čtyřmi lety v Klatovech kandidovalo osm stran. Do zastupitelstva se jich dostalo šest. Město řídí koalice ODS, Sdružení pro Klatovy SNK ED a TOP 09. Kdo povede město příští čtyři roky?
„O kandidátní listině se stále jedná, ale jisté je to, že kandidátku TOP 09 do komunálních voleb v Klatovech povedu já, stejně jako před čtyřmi lety," říká předseda regionální organizace TOP 09 pro Klatovsko a Domažlicko Martin Kříž, který je v současnosti radním města Klatovy.

Občanská demokratická strana, která má v městském zastupitelstvu sedm křesel včetně postů nejvyšších – starosty a místostarosty města – se bude o přízeň voličů ucházet i letos. „Kandidátní listina je hotova a je i schválena místním sněmem. Lídrem ODS bude současný starosta Klatov Rudolf Salvetr. Kandidovat bude i současný místostarosta Václav Chroust," sdělil Deníku předseda místní organizace ODS v Klatovech Štěpán Bečvář. Ten věří, i přes celorepublikový propad obliby ODS, v její úspěch na komunální úrovni.

O tom, kdo bude kandidovat za Sdružení pro Klatovy SNK ED, zatím jasno není. „Na obsazení kandidátní listiny se ještě pracuje. Jasno není zatím ani v obsazení postu lídra," uvedl jeden z čelních představitelů tohoto seskupení Jiří Štancl. Ten přiznal, že se bude o post jedničky na této kandidátce ucházet. „Kandidátní listinu dokončíme těsně před termínem jejího odevzdání. Necháme si tedy ještě volný prostor pro výběr osobností," dodal.

Komunistickou stranu Čech a Moravy povede do voleb městský zastupitel Jaroslav Rehák.Jak uvedl předseda OV KSČM Klatovy Miroslav Kavij, komunisté by v zastupitelstvu chtěli letos obhájit minimálně čtyři mandáty, které získali před čtyřmi lety.

Nestraníci, které do voleb vedla Věra Tomaierová, jméno své „jedničky" neuvedli. „Na předních místech máme takové osobnosti, že minimálně všichni z první desítky by byli schopni řídit naše město," vysvětlila Tomaierová. Ta je podle neoficiálních zpráv i letos jedničkou kandidátky.

Českou stranu sociálně demokratickou v Klatovech povede letos nová osobnost. Její jméno však předseda Igor Jakubčík prozradit nechtěl. Sociální demokracie bude kandidátku teprve schvalovat na konci června. „Jasné je, že lídrem nebude Dušan Kučera," uvedl Jakubčík. Poslanec Parlamentu ČR Jakubčík zároveň oznámil, že do zastupitelstva kandidovat nebude.

Koho nasadí jako svoji osobnost do voleb KDU-ČSL, která se před čtyřmi lety stejně jako Věci veřejné do zastupitelstva nedostala, se nepodařilo zjistit. Věci veřejné aktuálně ve městě nemají žádnou buňku, a tak není jisté, zda se ve volbách znovu objeví. Jejich bývalý lídr – předseda Rolnického družstva Úhlava Dolany Josef Balín již s touto stranou nespolupracuje. „Zklamal jsem se v ní," uvedl Balín. Osloven však byl jiným politickým subjektem, který by ho rád, jakožto zemědělského odborníka, na své kandidátce měl. Balín se však zatím nerozhodl, zda bude v podzimních volbách kandidovat.

Poprvé před voliče vstoupí na komunální úrovni také politické hnutí ANO 2011. „O složení naší kandidátní listiny budeme mít jasno do 30. června letošního roku. Zvoleného zatím nemáme ještě ani svého lídra," uvedl místopředseda hnutí Pavel Strolený.