„Stěhování plicního oddělení v Klatovech je zatím pozastaveno." Tato zpráva potěšila pacienty včetně Pavly Kalistové, která za toto oddělení od doby, kdy se dozvěděla, že by mělo být přestěhováno, bojuje a je rovněž autorkou petice.

„Jednání musí znovu projít krajskou zdravotnickou radou a Českou pneumonologickou a ftizeologickou společností. Vzhledem k tomu, že ftizeologická společnost vyžaduje na 100 tisíc obyvatel minimálně 20 lůžek TRN a my jsme v přepočtu na kraj asi cca o osm lůžek v minusu, tak se to snad dotáhne ke zdárnému cíli," přeje si Kalistová.

Informaci o pozastavení potvrdil i mluvčí Klatovské nemocnice Jiří Kokoška. „Aniž by zástupci Zdravotnického holdingu Plzeňského kraje a Klatovské nemocnice jakkoli změnili svůj názor na vhodnost a oprávněnost záměru optimalizovat plicní oddělení, bylo rozhodnuto, že realizace nastane nejdříve po projednání ve zdravotnickém výboru. Termín určí vedení Plzeňského kraje. Zdravotnický výbor bude seznámen s přínosy, případnými riziky a připraveností nemocnice je řešit," sdělil Kokoška.

Dodal, že stanovisko výboru bude brát Zdravotnický holding Plzeňského kraje a nemocnice jako doporučující, nikoli však závazné. „Hlavním cílem jednání je podat představitelům odborné společnosti korektní informace o skutečném záměru optimalizace, protože až dosud vycházeli zástupci odborných společností z nepřesných informací a k takovým se i vyjadřovali," uvedl Kokoška.

Kalistová však věří, že se podaří záměr stěhování zvrátit. „Jsme rádi, že se stěhování zastavilo. Konečně budou o zdraví lidí jednat špičky z oboru a nejen ekonomové. Věříme, že zvítězí zdraví lidí nad ekonomickými zájmy," uzavřela Kalistová.

Plicní oddělení by mělo po přestěhování využívat jedné z lůžkových stanic interního oddělení v novém monobloku, kde by se pobytem v moderních pokojích měla zvýšit úroveň hotelových služeb. Pro pacienty v těžších stavech by byly kapacity i na ARO či multioborové JIP.