Roklanská chata byla z popudu Klubu československých turistů (KČT) pro veřejnost otevřena roku 1937. Byla oblíbeným místem návštěv, ale po 2. světové válce se ocitla v zakázaném pohraničním pásmu a sloužila pohraničníkům. V roce 1991 ji dostal do péče nově vzniklý NP Šumava, který ji opravil. V posledních letech ale zakázal do lokality vstup kvůli ochraně přírody a vloni v létě vyšlo najevo, že je rozhodnut nechat chatu zdemolovat. „Postupem času se v dřevěných částech objektu rozšířila dřevomorka, která nebyla nijak sanována, a společně s neužíváním objektu se jeho stav stal stavebně kritický. Demolice je nevyhnutelná. Objekt je nebezpečný každému, kdo do něj vstoupí. A míra rizika každým rokem roste,“ řekl tehdy Deníku mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Proti zbourání se ale zvedla velká vlna odporu. Nesouhlasil s ní nejen KČT, ale i tisíce milovníků Šumavy, starostové i další politici. Např. senátor Tomáš Jirsa byl iniciátorem petice proti zbourání, kterou do současné doby podepsalo přes pět tisíc lidí.

Ilustrační foto
Policisté v Klatovech zachránili muži život, vlézt musel k němu do domu oknem

Teď všem svitla naděje, že chata k zemi nepůjde. Stavební úřad Městského úřadu Kašperské Hory totiž zamítl šumavskému parku žádost o demolici objektu. „Ze stavebního zákona může o demolici žádat pouze vlastník a správa národního parku dle našeho názoru neprokázala, že je vlastníkem Roklanské chaty. Stavba není zapsaná v katastru, je tam zapsaný pouze pozemek. Proto jsme žadatele žádali, aby doložil, že je skutečně vlastníkem. Dodané listiny ale dokládaly vlastnictví k původní hájence, nikoli chatě,“ vysvětlil Deníku vedoucí stavebního úřadu Jan Eger.

„Rozhodnutí nás potěšilo, protože jsme usilovali o to, aby chata byla zachráněna. Zamítnutí žádosti o demolici bereme jako první krok,“ reagoval na informaci místopředseda KČT Ladislav Macka. Ten věří, že se podaří objekt zrekonstruovat, přičemž nevyloučil, že by se na tom finančně mohl podílet i KČT. „Teď se tam sice nesmí, ale bývala tam cesta a já si myslím, že jednou tam zase bude a lidé se tam vrátí, mají právo vidět přírodu,“ dodal Macka.

Obecní úřad Dlažov.
Dlažov čekají v březnu nové volby do zastupitelstva obce, opozice se vzbouřila

Vedení národního parku se ale myšlenky na demolici nevzdává. „Jsme přesvědčeni o tom, že jsme stavebnímu úřadu dodali dostatek podkladů, které potvrzují naše vlastnictví chaty. Jsme proto oprávněni žádat o demolici a proti rozhodnutí se odvoláme,“ řekl Deníku mluvčí Dvořák. Dodal, že kdyby se žádostí o demolici park neuspěl ani u odvolacího Krajského úřadu Plzeňského kraje, v žádném případě to neznamená, že by stávající objekt byl opraven a zachráněn. „Z pohledu ochrany přírody a ochrany druhu není možná stavba ani rekonstrukce,“ uzavřel Dvořák.