Rybník je uprostřed obce. Jde o bývalý mlýnský rybník, který po druhé světové válce přešel do vlastnictví státu a z důvodu neudržování víceméně zanikl. „Dnes je tam tak málo vody, že bahno je v podstatě na výšce hladiny. Jsou tam napadané náletové dřeviny, které se tam chytly. Stát, se kterým jsme jednali, nebyl ochoten s rybníkem něco dělat. Podařilo se nám tak rybník od Státního pozemkového fondu získat do vlastnictví,“ uvedl starosta Josef Kutil.

Ilustrační fotoIlustrační fotoZdroj: Deník

Obec si nechala udělat na rybník a bývalý anglický park, který na rybník navazuje a je stejně zanedbaný, projekt - Zelené srdce Hrádku. Tento prostor má především rekreační funkci, je důležitý především pro obyvatele, školu, školku, která tam chodí na vycházky. „Chceme ho obnovit k využití na rekreaci, volnočasové aktivity, ale i pro dopravní řešení v obci, protože bychom chtěli, aby po hrázi rybníka byla obnovena cesta ke sv. Anně a ke hřišti, kde bychom pak navázali vybudováním cyklostezky,“ nastínil plány starosta.

Čtyři otrávení orli mořští na jednom místě u Velkého Boru.
Někdo otrávil čtyři orly u Velkého Boru. Lidé chtějí přispět na dopadení traviče

Dle jeho slov ale rozhodně nejde o projekt, který by byl hotový za rok. Jde o dlouhodobý cíl, který se bude rozdělen na etapy. Začít se musí obnovou rybníka, hráze a odbahněním. Hotov je již projekt na odbahnění, připravuje se další na řešení navazující zeleně. „Co se týče odbahnění, tak když se vše zaměřilo a spočítalo, tak jde o více než 30 tisíc kubíků bahna, které je třeba vytěžit a někam umístit, což vůbec nebude jednoduché. Byla nám schválená výjimka z životního prostředí Plzeňského kraje z hlediska ochrany přírody, nyní budeme na vypracovaný projekt žádat o vodoprávní stavební povolení. Takže se nyní vše bude projednávat a pak hledat vlastní technické řešení a finanční zajištění. Jde o běh na dlouho trať. Doufáme, že se nám to ale podaří po kouskách udělat,“ přeje si Kutil.