Své dovednosti a zkušenosti si poměřili studenti v celostátní soutěži oboru mechanik instalatérských a elektrotechnických zařízení budov, které se konalo v Sušici na náměstí.

S touto soutěží přišla Střední odborná škola a Střední odborné učiliště (SOŠ a SOU) v Sušici, neboť v tomto oboru nebyla soutěž nikde pořádána. Soutěž je určena výhradně pro studenty třetích ročníků, jelikož mladší ještě nemají takové zkušenosti a studenti čtvrtých ročníků mají maturity.

„Jde o čtvrtý ročník soutěže, do které se přihlásilo dvanáct družstev, včetně domácího. Přijeli například z Karviné, z Kyjova, takže opravdu ze vzdálených koutů republiky. Soutěžící musí zapojit domovní jednotku, k tomu čerpadlo, topení a na konci musí být propojena elektrikářská i instalatérská část tak, aby to bylo funkční. Vše se zapojuje na cvičných panelech. Na veškerou práci mají kluci dva dny, po kterých na konci přijde odborná porota a vše vyhodnotí. Vítěz získává putovní pohár, který pokud se nějaké škole podaří vyhrát třikrát za sebou, tak jí zůstane," informoval zástupce ředitele pro praxi SOŠ a SOU Sušice Jiří Houtke.

Studenti svoji práci berou zodpovědně a dělají ji s chutí. „Připravovali jsme se na soutěž poctivě. Pracovali jsme na přípravách celý týden, protože bez toho to nejde. Dělám to rád, protože mě to baví a myslím si, že tohle povolání má budoucnost. Jsem s prací spokojený. Určitě bych se jí chtěl věnovat i dále," řekl Deníku Michal Mužík z třetího ročníku.

Po dvoudenním boji první místo získala SOŠ a SOU Sušice, druhé vybojovalo SOU Kolín a na třetím skončilo SOU Kladno.