Na letošní rok připadá 150. výročí založení Tělocvičně jednoty Sokol v Praze  Miroslavem Tyršem. My si ale dnes s archivářem Vlastivědného muzea Dr. Hostaše v Klatovech Janem Jirákem připomene historii této organizace v Klatovech, kam tato myšlenka přišla s několikaletým zpožděním.

Začátek byl krušný

Tělocvičná jednota Sokol v Klatovech byla založena v červenci roku 1868, kdy se v posledním červencovém týdnu konala ustavující valná hromada. Po prvotním nadšení a mohutném náboru členstva však brzy její aktivita začala opadat. Zčásti to bylo způsobeno špatnou společenskou situací. Pro mnohé bylo v tu dobu členství jen formalitou a jakýmsi projevem vlastenectví. Přes tyto potíže si např. klatovští sokolové založili vlastní spolkovou kapelu, která vyhrávala při všech příležitostech a slavnostech. Souviselo to s tím, že se v prvním období sokolové více než cvičení věnovali hlavně přehlídkám na různých slavnostech. Ze cvičení těla a ducha, které bylo mottem organizace, hrálo v prvních letech po založení prim především pořádání výletů do okolí Klatov a na Šumavu. Sokolové tedy podporovali hlavně rozvoj pěší turistiky v regionu.

Zachránil je odbor hasičů

Jedním z důvodů, proč v prvních letech existence sokolové zaznamenali organizační problémy a minimální činnost, bylo také to, že mezi zakládajícími členy začaly po prvotním nadšení vyplouvat na povrch různé osobní neshody. V organizaci bylo totiž několik trendů, kam by se klatovská sokolská organizace měla ve své činnosti ubírat. Představy představitelů organizace se mnohdy výrazně odlišovaly. Situace se uklidnila až v roce 1872, kdy byl v Sokole založen hasičský odbor. Tím se organizace znovu na několik let nastartovala. Problém nastal opět ve chvíli, kdy se hasiči od sokolů oddělili. Mezi lety 1876 – 1886 sokolská jednota v Klatovech fungovala pouze formálně a nevyvíjela téměř žádnou činnost. Zlom nastal v roce 1886, kdy se z popudu nových lidí, jako byl Jan Sedlák a Jan Tarantík iniciovala nová valná hromada, která vytvořila novou sokolskou  jednotu klatovskou. V tu dobu, po zkušenostech z jiných měst bylo jasně určeno, jakým směrem se bude organizace dále vyvíjet. Od té doby se klatovští sokolové věnovali vyloženě sportu, a to především atletice, gymnastice a dalším aktivitám, které známe dodnes.

Když organizace vznikla, tak její členstvo tvořili hlavně muži. Ženský odbor Sokola byl založen až na sklonku 19. století.

Více si přečtete ve čtvrtečním Klatovském deníku