„Přístroje jsme kupovali buď úplně nově nebo jsme nahrazovali staré, které už byly opotřebené. A také jsme potřebovali větší, protože původní už nestačily kapacitně,“ vysvětlil šéfkuchař Josef Maxa s tím, že z technologií na vaření kupovala kuchyň 150litrový kotel a velkou 120litrovou pánev.

Původní pánev měla „pouze“ 80 litrů a kuchaři se tak potýkali s různými úskalími. „Když jsme tedy dělali oblíbené omáčky, které si objednalo více strávníků, nebo knedlíky, museli jsme používat i další nádoby na vaření, protože původní pánev nestačila. To pak komplikovalo dochucování a zvyšovalo časovou náročnost příprav,“ popsal šéfkuchař.

Rodina Jiřiny Čadové.
Rodině ze Sušicka, které zemřela maminka, můžete přispět do konce dubna

Varný dvouplášťový kotel používá kuchyně na přípravu čajů nebo polévek, ale také na těstoviny, kterých lze v nové 150litrové nádobě najednou uvařit až 30 kilogramů.

Nemocniční kuchyně získala také dvě myčky na černé a na bílé nádobí a šokér. Jde o přístroj na rychlé zchlazení nebo zmrazení pokrmů a opětovné šetrné rozmrazování. „Dnešní hygienické normy neumožňují zchlazování potravin klasickým způsobem, že je necháte zchladit odstavením a okolní teplotou. To vás pak limituje v některých postupech a používání čerstvých surovin, které musíte nahrazovat polotovary,“ vysvětlil význam šokéru Maxa a dodal: „A stejně tak není možné zamrazovat suroviny nebo polotovary v běžném mrazáku, protože i to má vliv na kvalitu jídel a tu chceme pro všechny naše strávníky držet trvale na vysoké úrovni.“

Nemocniční kuchyně v Horažďovicích připravuje veškerou stravu pro pacienty a obědy a večeře pak vaří také pro personál a externí strávníky či odběratele. Kuchyň denně nabízí výběr ze dvou až tří jídel. Dle nabídky a oblíbenosti pak denně vaří 350 až 400 obědů.