Příchozí si měli možnost ve středu také prohlédnout v areálu odborného výcviku strojírenských oborů i nové pracoviště. Mimo jiné se tu konala praktická část závěrečné zkoušky oboru kuchař–číšník. Ti ve skupinách sestavovali slavnostní tabuli podle tématu, které si vylosovali. „My jsme vytvořili tabuli gastronomie našich babiček. Použili jsme domácí pečivo, jako dekoraci například vajíčka. Celkově jsme se zaměřili na 80. léta,“ popsala aranžmá jedna z členek kolektivu Jana Poupová.

Praktická část zkoušky se na Návštěvním dnu prezentuje veřejnosti každý rok. „Takto představujeme závěrečnou práci našich studentů už šestnáctým či sedmnáctým rokem, znamená to pro ně především zpětnou vazbu. A také se přijdou podívat základní školy, zájemci o tento obor vidí, co se naučí,“ zdůvodnila neoddělitelnou součást akce učitelka odborných předmětů Alice Rožánková.

Tento den se také mladí číšníci a servírky dozvěděli vyhodnocení této praktické části. „Posuzovali jsme hlavně použití správných příborů a skla podle menu, které sestavili. Hodnotí se také vzdálenost příborů od okraje stolu, celkový dojem ubrusu, měl by být například vyžehlený. Jsou též požadavky na dekoraci, měla by ladit s příležitostí, kterou si vylosovali. Je předepsané, jak má být dlouhá, nesmí být také širší než třetina stolu. Svícny se umisťují tak, aby hosté na sebe viděli.

Škola používá takzvané jednotné zadání zkoušky, kdy všechny školy mají stejné zadání. „Je přesně určeno, co student bude dělat i bodové ohodnocení. Výsledná známka je součtem bodů. Závěrečné zkoušky jsou podle mého názoru těžší než maturity, obsahují písemnou část, praktickou část, ústní část. Ověřují se odborné i například jazykové znalosti,“ popsala hodnocení zkoušek zástupkyně ředitele Dana Haviarová.