„Sportování dětí a mládeže považuji za velmi důležité. Pro mě je to hlavní cíl, protože bez toho se nehneme dopředu. A takové projekty jsou jednou z cest, jak děti rozhýbat," řekla k programu ministryně školství Kateřina Valachová.

Do projektu bylo ministerstvem vybráno 350 škol včetně sto šedesáti účastnících se již v loňském školním roce. Z Klatovska si hodinu pohybu navíc přidaly ZŠ Hartmanice a ZŠ Plánická Klatovy. „Slibujeme si od toho, že by děti mohly být více pohybově nadané. Chceme je odlákat od sezení u počítačů. Jde o pohybové aktivity, kde propojujeme základy atletiky, gymnastiky, ale i volejbalu, košíkové a podobně. Snažíme se, aby děti byly všestranné," řekla Deníku učitelka Petra Jopková, která má projekt v hartmanické škole na starost. Dodala, že o hodinu pohybu navíc byl mezi dětmi velký zájem, i přesto, že nejde o povinnou školní aktivitu.

ZŠ Plánická v Klatovech je součástí projektu už podruhé, jelikož se jí účast v minulém roce osvědčila. „Vyžití pro děti v družině naplňuje smysl toho, aby se děti hýbaly, tak bych řekl, že projekt má své opodstatnění. Slouží to k tomu, aby děti v 1., 2, a 3. třídě, které chodí do družiny, měly pravidelnou pohybovou činnost," uvedl ředitel školy Karel Denk.

Projekt se zamlouvá i řediteli ZŠ Sušice, Lerchova ulice Čestmíru Křížovi, ale přesto se škola nezapojila. „Důvod je jednoduchý. Nemáme potřebnou kapacitu tělocvičny, abychom mohli přidat ještě hodinu tělocviku navíc. Máme 28 tříd a na druhém stupni ještě sportovní třídy, které mají čtyři hodiny tělocviku týdně. Projekt se mi ale líbí, je i dobře financovaný. Uvažovali jsme o něm, ale bohužel to nejde," vysvětlil neúčast Kříž.

MŠMT vyčlenilo na program „Hodina pohybu navíc" přes 30 milionů korun.