Deník na návštěvěDeník na návštěvěZdroj: Deník

„Máme v Hrádku základní školu první až pátý ročník, v současné době ji navštěvuje 56 žáků, učí tam pět učitelů a jedna vychovatelka. Na školu jsme pyšní, protože má výborné pedagogy a jde o školu, kde panuje rodinná atmosféra. Ve třídách je méně žáků, a tak je k nim možný individuální přístup. Jsme moc rádi, že se nám před několika lety podařilo spojit školu se školkou. Díky čemuž se zlepšila spolupráce i z hlediska přípravy předškoláků,“ řekl starosta Hrádku Josef Kutil.

Ve škole nemají problém ani se začleňováním žáků s různými poruchami, spíše naopak. „Inkluze byla v naší škole naplňována ještě dříve, než se to začalo řešit. Díky individuálnějšímu přístupu mohou učitelé více pracovat s žáky, kteří mají různé poruchy učení či chování. Stává se nám tak kvůli tomu, že sem dávají rodiče děti i z jiných obcí,“ uvedl starosta.

Ve škole je bohatá nabídka kroužků. Všechny jsou pro děti zdarma. Žáci se rovněž účastní mnoha veřejných akcí nejen v Hrádku, dělají besídky a představení pro rodiče, jarmarky či různé turnaje. Účastní se i dovednostních a vědomostních soutěží.

Obec se snaží školu zapojovat i do svých projektů. „Obnovujeme vycházkové trasy, bývalé polní cesty, při kterých žáci vysazují stromy, takže se mohou v dospělosti pochlubit svým dětem, že tam je strom, který sázely. Mají tak i jiný vztah k přírodě,“ poznamenal starosta.

Neznámí dárci snídaní odměnili klatovské učitele i pracovníky charity

Na školu mysli i v plánovaných investicích. Škola je stará, poslední přestavba se tam dělala v 70. letech minulého století. V mnoha ohledech už tak nevyhovuje. „Chtěli jsme dělat velkou rekonstrukci, která by stála už kolem padesáti milionů korun, na což jsme nedostali dotaci. Děláme to tak po částech. Před několika lety jsme vybudovali nové sociální zařízení, šatnu, dělali jsme rekonstrukci celého přízemí, kde byly problémy s vlhkostí. V minulém roce jsme zahájili rekonstrukci školy s přístavbou tělocvičny, včetně kotelny a úpravu vstupu. Jde o akci za zhruba 20 milionů korun,“ sdělil Kutil.

V mateřské škole dělají v Hrádku rovněž opravy postupně. Tam je nové sociální zařízení a nyní jsou v plánu chodníky, které již nevyhovují.

Postupem času se u školy plánuje vybudovat multifunkční hřiště, bezbariérový přístup či multifunkční učebna.