Školka v Soběticích bude zavřena. Tato věta překvapila rodiče dětí, které ji navštěvují a tento krok se jim nelíbí. Podle provozovatele mateřské školy už ale není cesty zpět, budova i její zázemí jsou nevyhovující.

Pro obyvatele Sobětic je školka důležitá. „Jako rodiče jsme zásadně proti uzavření školky, neboť jde o malou vesnickou školku s dlouholetou tradicí. Školka slouží i jako místo setkávání místních dětí a rodičů, neboť jsme vesnice, kde nemáme ani dětské hřiště a ani jiný prostor, kde by se děti z jedné vsi mohly setkávat a seznámit se," řekla Deníku jedna z maminek, jejíž dítě do sobětické školky chodí, Olga Ostrihon.

Ale i přesto, že jsou rodiče proti uzavření školky, bude její provoz ukončen k 31. červenci 2016. „Samozřejmě chápu rodiče, že mají zájem o umístění svých dětí v mateřské škole ve své obci. Avšak musíme jako zřizovatel zajistit bezpečnost a hygienické normy pro chod zařízení, které jsou nyní nevyhovující. Vzhledem k finanční náročnosti na odkup objektu a následující rekonstrukci zřizovatel a ředitelka mateřské školy rozhodli o ukončení provozu," uvedla vedoucí odboru školství, kultury a cestovního ruchu klatovské radnice Alena Kunešová.

Mateřská škola je tam v nájmu v jedné polovině dvojdomku, jehož majitelem je Statek Sobětice s. r. o. „Objekt nevyhovuje některým současným hygienickým a provozním normám platným pro zařízení předškolního vzdělávání. Budova nemá vyhovující prostory pro WC dětí, umývárnu a dětskou šatnu. Střechou zatéká do podkroví, netěsní okna. Objekt je vytápěn pevnými palivy a vytápění nelze regulovat. Jsou tam nedostačující podmínky pro školní stravování a po uzavření místního obchodu v loňském roce má jídelna problém se zásobováním. Chybí i skladovací prostory," popsala problémy ředitelka klatovských mateřských škol Jitka Luňáková.

V současné době do mateřské školy Sobětice dochází 15 dětí, z toho tři děti půjdou v září do základní školy. Ostatním rodičům bylo nabídnuto umístění dětí v jiných mateřských školách podle jejich výběru. „Nabídli jsme i možnost umístit děti společně do jedné třídy, aby mohly být pohromadě se svými kamarády," dodala Luňáková.

I když bude ředitelka s rodiči ještě jednat, uzavření sobětické školky už nic neodvrátí.