Největší lyžařský areál v Plzeňském kraji Ski&Bike Špičák je připraven na zahájení. K dispozici bude horní úsek trojky Slalomové s dojezdem přes dvojku U Zalomeného. Leží tam cca 50 cm převážně technického promíchaného sněhu.

„Již jsme začali přímo v terénu připravovat také opatření, abychom vyhověli vládou stanoveným podmínkám. Jde především o organizaci a rozestupy před nástupem na lanovku a vleky, zajištění dostatečné dezinfekce pro návštěvníky, ale i detaily provozu půjčovny, kam se bude vstupovat jednotlivě, a lyžařské školy, kde bude jedna skupina mít maximálně pět dětí,“ uvedl ředitel střediska Vladimír Kasík.

Lyžaři musí mít ochranu úst a nosu i při jízdě lanovkou.

JEDNODENNÍ JEZDCI

Provozovatelé areálu jsou rádi, že mohou sezonu zahájit. Dá se ale očekávat, že návštěvníků bude méně, protože od pátku budou uzavřené hotely. Do areálů tak zamíří především jednodenní návštěvníci. „Ti tvoří ve Ski&Bike Špičák historicky podstatnou část lyžařské klientely, je jich zhruba více než třetina z celkového počtu lyžařů,“ poznamenal Kasík.

Návštěvníci se budou muset obejít i bez restaurací. Otevřena ale budou výdejová okénka. „Pro nás je stěžejní spuštění provozu. Vygenerování prvních tržeb nám umožní, abychom si alespoň částečně pokryli provozní náklady. Vždyť jen zasněžení a úpravy první sjezdovky nás přišly na více než půl milionu korun,“ vyčíslil Kasík.

Ilustrační foto
Uzavření restaurací je další velkou ránou. Někteří uvažují i o konci

Početnou skupinu lyžařů očekávají z řad návštěvníků velkého množství privátních apartmánů a chalup na Železnorudsku.

Na otevření se připravuje i lyžařský areál Nad Nádražím. „Zatím čekáme na podrobnosti, za jakých podmínek bude moci areál jet a co vše se bude muset dodržovat. Budeme se ale snažit, abychom v pátek rovněž otevřeli,“ řekl za železnorudský areál Ladislav Zísler.

Na zimní lyžovačku si ještě budou muset počkat její příznivci v Kašperských Horách, kde se na sjezdovkách podepsala obleva. „Zatím nám bohužel nepřeje počasí. Když jsme mohli zasněžovat, tak jsme nevěděli, co vláda povolí, a nyní je na zasněžování teplo. Takže musíme vyčkat na příznivější podmínky,“ sdělil provozovatel areálu Lukáš Pokorný.