"Řešíme problém s touto silnicí už mnoho let. Jízda po ní v zimě je hodně nebezpečná, především kvůli těm kolejím, které jsou vyjeté v podstatě v ledu. Jezdíme třicítkou a i tak nás to hází ze strany na stranu. A těch nehod, co se tam během zimy stane," popsala Polanková.

Cesta z Hartmanic na Železnou Rudu je dle jejích slov jedna velká katastrofa, cesty do práce se stávají životu nebezpečné. "Absolutně nechápu, proč nelze tuto silnici udržovat ve sjízdném stavu. Celá léta se pouze sype štěrkem, nesolí se údajně z důvodu, že jsme v Národním parku. Bavorský les je také v Národním parku a solí zcela běžně. Denně jezdit po této cestě do práce znamená velké psychické vypětí, několikrát za zimu proražené gumy od štěrku, rozbitá přední okna, zničené tlumiče a čepy v autech, o laku na karoseriích ani nemluvím," uvedla Polanková, která se rovněž obracela na vedení Plzeňského kraje, aby udělal nápravu.

Sjezd z Lišáku na historických lyžích v Kašperských Horách.
Velkou odvahu předvedli lyžníci na svahu v Kašperských Horách

Řidiči už se rozhodli bojovat za lepší údržbu silnice a podepisují petici. „Žádáme prostřednictvím této petice, aby Plzeňský kraj zajistil řádnou zimní údržbu silnice II/190 v úseku Dobrá Voda – Gerlova Huť. Zimní údržba této silnice je technologicky velmi špatně zvládnutá. Silnice bývá velmi často pokryta silnou vrstvou neodstraněného sněhu a následně vzniklého ledu, ve kterém se tvoří hluboké výmoly a koleje. Tento stav povrchu komunikace neumožňuje bezpečný provoz dopravních prostředků. Špatná sjízdnost silnice způsobuje škody nejen na vozidlech, ale ohrožuje i zdraví cestujících,“ napsal v úvodu petice její autor Jiří Melkus Kopelent z Nové Hůrky.

Petici podporuje i starosta Železné Rudy Filip Smola, který rovněž volá po tom, aby se v úseku solilo a jízda po silnici byla bezpečnější. Navíc poukazuje na velké množství štěrku, který tam po zimě zůstává a je nebezpečný pro cyklisty a motorkáře.

Petici mohou lidé podepsat v těchto místech: Ski Snow Max Železná Ruda, Šumavské dárky Železná Ruda, Hostinec u Michala Prášily, čerpací stanice F1 a Benzina Železná Ruda, One 1 Alžbětín, Nábytek Šafra Sušice. Ti, co mají zájem být podpisovým místem, se mohou ozvat na e-mail: petice.silnice@seznam.cz.