Případem zapáchající siláže a uniklých silážních šťáv, který potrápil některé obyvatele Točníka a který bagatelizovala klatovská radnice, se již zabývá Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP). Brzy tak zřejmě padne pokuta.

Jak již Deník informoval, tamní zemědělský podnik si na asfaltové ploše založil silážní jámu, ze které volně vytékaly nebezpečné silážní šťávy a šířil se zápach. Klatovská radnice tehdy prostřednictvím tajemníka událost bagatelizovala, a tak obyvatelé Točníku napsali stížnost, která byla adresována odboru životního prostředí klatovské radnice. „Senáž v Točníku se stala předmětem stížností pro řadu institucí a orgánů státní správy. Pokud vím, je na našem městském úřadu na odboru životního prostředí. Ten spolupracuje s Českou inspekcí životního prostředí," uvedl k věci nyní tajemník klatovské radnice Miloslav Šafařík.

ČIŽP při své kontrole shledala porušení zákona. „Neohlášené místní šetření na zemědělské farmě v obci prokázalo, že nejbližší vodoteč je situována cca 170 metrů od zde založené skládky konzervované píce pod farmou ve směru spádu terénu. Komunikace, na které je senáž založena, je mírně vyspádována na okolní, vodohospodářsky nezabezpečený terén, na kterém byly v době kontrol zjištěny kaluže zapáchající po šťávách z konzervované píce. Část kaluží byla zakrytá slámou. Jelikož šťávy z konzervované píce náleží k nebezpečným látkám, bude zahájeno správní řízení ve věci uložení pokuty a nápravných opatření," sdělil ředitel oblastního inspektorátu ČIŽP v Plzni Zbyněk Sevelka.

Lidé v Točníku jsou rádi, že se jejich problémem někdo zabývá. Nejsou však spokojeni s konáním odboru životního prostředí. „Jsem rád, že díky Klatovskému deníku se něco děje. Nicméně, pokud mi odbor životního prostředí v Klatovech napíše, že v době kontroly byly silážní šťávy sanovány slámou a panovalo bezvětří, a tudíž byl cítit minimální zápach, jsem hodně naštvaný. Přece si zemědělci nemohou dovolit všechno, to by nás za chvilku mohli beztrestně zasypávat hnojem," konstatoval iniciátor stížnosti Petr Fleisig.