„Vodní skútr IQ WSF umožňuje svou konstrukcí zachránit několik tonoucích najednou díky nosnosti 500 kilogramů. Může být nasazen s jezdcem i bez něj, jelikož součástí výbavy je i dálkové ovládání. Tento doplněk umožňuje vyslat samotný skútr na průzkum s upevněnou kamerou stejně jako pro přímou záchranu tonoucí osoby,“ uvedl za sušické hasiče Bohumír Bucifal.

Plně nabitá baterie umožní provoz v délce 30 – 120 minut. Doba jízdy je ovlivněna aktuální rychlostí, směrem jízdy, odporem vody a samozřejmě hmotností jezdce. Výkon motoru (2x 1 200 kW) dovoluje rychlost necelých 6 km/h s jezdcem, bez jezdce až přes 14 km/h. Velkou výhodou je nízká hmotnost – 17 kg. Díky tomu se může skútr transportovat i v kufru osob᠆ního auta.

„Displej informuje obsluhu o aktuální rychlosti, stavu baterie a směru pohybu. Kontrolka propojená s optickými senzory signalizuje přítomnost jezdce. Pokud by došlo k jeho pádu, skútr se ihned zastaví. Ovládání je velmi snadné, na bocích skútru jsou madla s ovládacími tlačítky. Dvě slouží pro regulaci rychlosti jízdy a druhá dvě pro směr,“ popsal Bucifal.

Po převzetí skútrů se konalo teoretické zaškolení členů zásahových jednotek z obsluhy. Dle možností bude následovat pro všechny i výcvik praktický. „Jsme rádi, že i v této nepříznivé době existují firmy, které darují nezištně nové technické prostředky a tím podpoří a zkvalitní činnost hasičů u mimořádné události,“ dodal Bucifal.

Staročeská svatba v Plánici 2020.
Připomeňte si staročeskou svatbu v Plánici, kde byly tisíce lidí