Sběrný dvůr v Klatovech není už jen pro tamní obyvatele. Rozhodlo o tom zastupitelstvo na svém posledním zasedání. Odpad tam mohou vozit i lidé žijící v obcích, které se staly či stanou společníky společnosti Pošumavská odpadová. V Sušici, která je spoluzakladatelem Pošumavské, už tato možnost fungovala dříve.

„Podmínky budou jednoduché. Obec uzavře smlouvu s městem Klatovy, na základě té se bude podílet na částečné úhradě provozních nákladů sběrného dvora. Chceme, aby to bylo dvě koruny na občana dané obce na měsíc. Čili 24 korun na občana za rok. Dále se bude dělat důsledná evidence toho, odkud odpad do sběrného dvora přichází, a ten bude za běžné standardní ceny, které používáme v Klatovech, přeúčtován dané obci. Tuto smlouvu bude ale uzavírat už Odpadové hospodářství města Klatov," uvedl místostarosta Klatov Václav Chroust.

Žádali už dříve

Tento krok obce vítají. „Je to pro nás velký přínos, už jsme o tuto možnost žádali před několika lety, ale tehdy to nešlo. Takže nyní jsme rádi, že už budeme moci sběrný dvůr využívat. Sice jsme dělali dvakrát ročně sběr nebezpečného a velkoobjemového odpadu, jak nám ukládá zákon, ale to někdy nestačilo," řekl starosta Bezděkova, který je jednou z obcí, která se přidala k Pošumavské odpadové, Josef Červený.

Stejný názor mají i zástupci dalších oslovených obcí.

Stejně to funguje i v Sušici, kde má město sběrný dvůr v Pražské ulici. Ale tam to není novinkou. „U nás je sběrný dvůr pro všechny obce, se kterými jsme uzavřeli smlouvu, už od počátku, co jsme ho otevřeli," uvedl starosta Sušice Petr Mottl.

Zastupitelstvo Klatov zároveň schválilo vstup Pošumavské odpadové jedním procentem do společnosti Odpadové hospodářství města Klatov a také navýšení základního kapitálu společnosti Pošumavská odpadová na 1 846 470 Kč. Pro Klatovy činí vklad 950 000 Kč, pro Sušici 511 540 Kč, přistupující noví společníci, kterými jsou prozatím Bezděkov, Bolešiny, Číhaň, Dlouhá Ves, Dolany, Hnačov, Hrádek u Sušice, Chlistov, Janovice nad Úhlavou, Kolinec, Lomec, Mezihoří, Mokrosuky, Ostřetice, Plánice, Poleň, Rabí, Týnec, Újezd u Plánice a Žihobce vloží vklady ve výši odpovídající počtu obyvatel dané obce násobeného třiceti.