Na provoz nemocnice vyčlenilo město, které je jejím vlastníkem, v rozpočtu pro letošní rok 30 milionů korun. V současné době se konají jednání pro otevření již zmiňované jednodenní chirurgie. „Se zahájením se čeká na dobu, kdy skončí covidová situace. V současné chvíli počet covidových pacientů klesá, uvidíme, jak se bude vyvíjet situace s omikronem. Až se to vše vyřeší, spustíme jednodenní chirurgii,“ řekl starosta Sušice Petr Mottl.

PRONÁJMY SÁLŮ

Na spuštění plánované chirurgie má sušická nemocnice dle jednatele Jiřího Vlčka již potřebné lékaře. Využívat se začnou tamní sály, které by mohly v budoucnu sloužit i jiným oborům. „Chceme vytížit operační sály, aby se tam začalo něco dělat, protože na ně neustále běží náklady, musí se kontrolovat přístroje a podobně. Chceme to rozjet postupně, zatím operace dva dny v týdnu. Pak bychom sály rádi nabídli spřáteleným kolegům. Moje vize byla, že by se tam dva až tři dny v týdnu dělaly chirurgické operace v režii nemocnice, poté dva dny ortopedie, ale už v režii pronájmu, a jeden den malé gynekologické výkony. My bychom zajistili z naší strany zázemí a pooperační péči a ostatní bude na operatérovi,“ řekl Vlček.

V Sušici by se tak budou v rámci chirurgie operovat například kýly, zánět slepého střeva, či laparoskopicky žlučníky.

Zatčení - ilustrační foto.
Zloděj, který kradl v obchodě v Klatovech na náměstí, skončil ve vězení

COVID A OČKOVÁNÍ

V současné chvíli se nemocnice v Sušici vypořádává stejně jako ostatní s covidem. „Je třeba říct, že nemocnice a se poslední dva roky s covidem velmi dobře vyrovnává, ať už péčí o pacienty, kteří tam byli hospitalizováni, či očkováním. Sušická nemocnice očkovala v některých časových obdobích více než 500 lidí denně. Proočkovanost v našem regionu je díky ní vysoká,“ zhodnotil starosta.

JEDNÁNÍ S KRAJEM

Stále pokračují také jednání s Plzeňským krajem o budoucnosti nemocnice. „Stále nám vše komplikuje to, že do toho vstupují různé iniciativy, které stále někam podávají rozpory a udání. Celé řešení s krajem to jen prodlužuje. Doufám, že tento rok najdeme dlouhodobé systémové řešení provozu nemocnice a za sebe říkám, že jedině co si dokáži představit, že naplňuje dlouhodobost, systémovost, stabilizaci, je spolupráce s Plzeňským krajem, a to tak, že ji bude provozovat jako všude jinde,“ okomentoval starosta.

Silnice Sobětice - Mochtín.
Řidiči, připravte se, ŘSD rozkope během března tři hlavní tahy z Klatov