Během tří měsíců chtějí projet karavanem všemi státy Evropy. Cílem cesty je poukázat na to, že lidé napříč zeměmi toho mají více společného než rozdílného, a proto je potřeba, aby drželi při sobě a navzájem si pomáhali.

„Všichni jsme z jednoho „těsta“ a hranice jsou pouze „čáry“ na mapě, které by neměly lidem bránit poznávat nové kultury a vytvářet nová přátelství napříč světem,“ uvedl pětadvacetiletý student vysoké školy. Dodal, že cestovatelé projedou všechny státy Evropy podle nejextrémnější hranice britských geografů, které zahrnují do pojetí Evropy i kavkazské státy a Kazachstán. Zavítají tedy do 51 států a ujedou více než 20 000 km.

„Výprava je rozdělena do několika etap. První již máme za sebou. Vydali jsme se na ni 20. června a během jedenácti dnů jsme projeli Německo, Dánsko, Norsko, Švédsko, Finsko, Rusko, Estonsko, Lotyšsko, Litvu, Bělorusko a Polsko. Ujeli jsme více než 5500 kilometrů. V pondělí odjíždíme na druhou etapu,“ uvedl Filip, který výpravu popisuje v internetovém Deníku dobrodruha a který k této cestě se svým týmem připravuje dokonce i nový cestovatelský pořad.

Cestovatelé upozornili, že zatímco v USA je navštívení všech států již mnohokrát uskutečněné, v Evropě se takto komplexní cesta ještě nikdy neuskutečnila. „Z cesty se proto stává neoficiální světový rekord, protože Guinessova kniha rekordů bohužel neeviduje rekordy, které jsou uskutečněny soukromou dopravou z důvodu bezpečnosti,“ vysvětlil Mayer.

Atletická mistryně světa Zuzana Hejnová pořádala v Sušici týdenní kemp pro děti
FOTO: Atletická mistryně světa trénovala děti v Sušici