Co se děje s kůrovcem v zimě? Jak se chová zvěř a je možné jí někde v zimě spatřit?

Kůrovec je v zimě neaktivní. Dospělí brouci zimu přečkávají buď  pod kůrou stromů, kam se zavrtali v pozdním létě, nebo v hrabance pod stromy. Jakmile se na jaře oteplí, tak se začínají probouzet k aktivitě. To se děje od konce dubna. Jakmile teploty dosáhnou ke 20°C, začíná rojení a kůrovci napadají nové stromy.

Zvěř na zimu většinou opouští nejvyšší partie Šumavy, kde leží příliš mnoho sněhu, a stěhuje se do nižších poloh. Tam zimu přečká a na jaře se zase vrací ho horských smrčin. Zvěř obecně v NP Šumava způsobuje velké škody tím, že okusuje pro nás žádoucí dřeviny, jako je buk a jedle. Proto jsme pro zvěř vybudovali několik tzv. přezimovacích obůrek, kam se na zimu stahuje. Musíme o ni přes zimu pečovat, ale nedělá nám škody na lesních porostech. Jednou z výhod přezimovacích obůrek je právě to, že zde návštěvníci mohou zvěř pozorovat z tzv. pozorovacích srubů, což je veliká atrakce.

Jaké novinky chystá národní park Šumava na nadcházející zimní sezónu? Zajímá mě zejména úprava běžeckých tras (například zda budou nějaké nové úseky) a také zda budou zpoplatněny, případně které. Také by mě zajímalo, kdo má na starost bezpečnost turistů a kam se mám obrátit v případě nouze?

Nové běžecké stopy se neplánují. Určitě budeme i nadále provozovat vycházky na sněžnicích s doprovodem a poutavými výklady. Správa NP na úpravu stop nepřispívá, veškerá úprava stop je v režii obcí a ročně přijde na cca 2,5 milionu Kč. Správa NP, aby pomohla regionu s financováním údržby stop, letos zadala zpracování studie, která by měla přinést způsob,  jak by bylo možné běžecké stopy zpoplatnit. Pak by musel být vytvořen systém, který bude jednotný a platný pro celou Šumavu. Zároveň také správa NP Šumava svým jménem jedná s možnými sponzory, kteří by na úpravu stop přispěli. Zatím to vypadá nadějně.

V případě nouze já osobně doporučuji obrátit se na bezplatnou linku 112, kde vám profesionální pracovníci pomohou. Podle závažnosti k vám pak vyšlou některou ze složek Integrovaného záchranného systému, kam také patří Strážní a informační služba NP Šumava.

Navenek se tváříte, že s ekologickými aktivisty bojujete o Šumavu. Ale všichni zainteresovaní vědí, že je s nimi vedení parku už roky zadobře. Například letos jste se prý dávno předem dohodli, že nebude žádná blokáda. Můžete říci, proč tedy hrajete to divadélko a napínáte veřejnost?

To je hezký pohled na věc a děkuji za něj. My s ekologickými aktivisty určitě nebojujeme, děláme všechno pro to, aby Šumava zůstala zachovalá i pro příští generace. Za každý náš krok jsme odpovědní a naši práci děláme profesionálně. Ekologičtí aktivisté mají řadu svých utkvělých představ, jak by bylo možné o Šumavu pečovat a nebo nepečovat lépe. Nicméně nikdo z těchto lidí nemá žádnou odpovědnost, a tak si mohou říkat, co chtějí. Svými výroky a postupy se baví a někdy jimi baví i veřejnost, protože uměle vytvářejí mediální obraz sporu. Mají názory a to je v demokracii správně, my s nimi však nebojujeme. My máme odpovědnosti. Blokáda letos nebyla, protože loni před veřejností nejvíce ublížila právě blokádistům a ekologickým aktivistům, kteří se před veřejností zdiskreditovali.

Jaké jsou možnosti zimní rekreace na Šumavě (kromě lyžování a běžkování)? Slyšela jsem například o bruslení na Lipně a sáňkařských drahách, ale nevím, kde zjistit více informací.

Já osobně jsem vášnivým běžkařem, a tak vám  mohu říci všechno o běžkování. Musím se přiznat, že vám neumím poradit, kde nejlépe sjezdovat, možností je jistě dost – Železná Ruda, Zadov, Horní Vltavice, České Žleby či Lipno nad Vltavou. Jinak vím, že v řadě areálů se provozuje  módní snowtubing. Co bych určitě doporučil, jsou výlety na sněžnicích pořádané Správou NP Šumava. O jejich pořádání se dozvíte na našem webu. Pokud jde o bruslení na Lipně a vůbec lipenských atrakcích, tak určitě vše podstatné najdete např. na webu www.lipnolakeresort.cz, nebo www.lipnoservis.cz.

Kde je možné se dozvědět víc informací o aktuálních akcích?

Pokud máte na mysli akce Správy NP Šumava, pak hned na titulní stránce našeho webu www.npsumava.cz (vpravo dole) je kalendář a vidíte, jaké akce v daný měsíc pořádáme.  Ke každé akci jsou zde potřebné informace. Případně se můžete informovat na každém z našich informačních středisek.

Chtěla bych dělat mluvčího národního parku. Můžete říci, co musím splňovat a jaký bych měla plat?

Každý uchazeč o práci v NP Šumava by měl kontaktovat naše personální oddělení, kde bude vyzván k vyplnění dotazníku. Ten bude zařazen do databáze uchazečů o danou pozici. Postup je takový, že když se nějaké místo uvolní, nejprve hledáme ve vlastních řadách, pak pracujeme s databází uchazečů. V případě vhodného kandidáta jej zveme k ústním pohovorům. Pokud jde o tiskového mluvčího jistě musí být komunikativní, znalý novinářského prostředí, musí mít příjemné vystupování a schopnost pracovat v týmu. U nás musí mít navíc velmi vysoké pracovní nasazení. Naprostou samozřejmostí je absolutní loajalita a 100% spolehnutí. Plat má dle platných tabulek státního zaměstnance. Nicméně vás nyní asi moc nepotěším, tiskového mluvčího máme výborného a jistě jej nebudeme nahrazovat ani posilovat.