Stavba rozhleden je na Klatovsku v posledních letech velmi populární. Obce i města, které se do jejich výstavby v posledních letech pustily, si od nich slibují zvýšení atraktivnosti jejich regionu. Po rozhlednách na Sedle u Podmokel na Sušicku, u Chanovic nebo rozhledny u sv. Markéty nad Dlažovem uvažují o její výstavbě i další obce. Jedna by měla stát na vrcholu Štírky mezi obcemi Nehodív a Myslív, další by mohla být na Špičáku a u obce Hejná.

„Na Štírce stála v minulosti vojenská rozhledna. Z tohoto místa je hezký výhled, a tak vznikl nápad postavit rozhlednu novou," říká starosta Nehodíva Jan Hlaváč.

V Nehodívě mají připravený projekt pro územní rozhodnutí a čekají jen na rozhodnutí, zda se mohou pustit do stavebních příprav. „Pokud rozhodnutí získáme, začneme připravovat vše k tomu, aby se v příštím roce mohlo začít stavět," vysvětluje Hlaváč.

Rozhledna nad Myslívem a Nehodívem by měla být ocelová, vysoká kolem 29 metrů. Měla by být štíhlá, lehká a průhledná, aby její návštěvník měl těsný kontakt s přírodou. Rozhledna bude zakončena vyhlídkovou plošinou.

„Výstavbu rozhledny plně podporujeme. Vznikne v těsné blízkosti naší obce na Stehlíkově naučné stezce, kterou jsme před časem otevřeli veřejnosti. Protože si myslíme, že tato rozhledna přivede do našich obcí a zdejší krajiny více turistického ruchu, jsme připraveni Nehodívu s výstavbou pomoci, a to i po stránce finanční," sdělila starostka sousední obce Myslív Marie Pícková.

Rozhledna by se líbila i obci Hejná u Horažďovic. Ta by podle starosty Vlastimila Šatry mohla vzniknout do pěti let v chráněné krajinné oblasti Pučanka, která se nachází nad obcí, a odkud by se dalo hledět do krajiny.

„Myslím, že Horažďovicko by pak mohlo lákat turisty právě na rozhlednovou turistiku. Vedle nás uvažují totiž o rozhledně také ve Velkých Hydčicích. Měla by se nacházet na Práchni. Naše rozhledna je zatím pouze ve stadiu nápadu. Pokud uspějeme v podzimních volbách, rádi-bychom tento nápad uskutečnili," říká starosta Hejné.

„Myslím, že do pěti let by tady ale mohla stát. Nemám v tuto chvíli představu, jak by měla být vysoká, kolik by mohla stát, ale rozhodně by měla být dřevěná po vzoru rozhledny na Sedle, aby se do přírodní oblasti hodila," vysvětluje svůj záměr Šatra.

Obce si od staveb rozhleden slibují, že přivedou turisty a že ožije jejich region turistickým ruchem. „Na venkově ubývá lidí a bez lidí nám končí obchody a restaurace. Jsem přesvědčen, že větší pohyb turistů a cyklistů by nám mohl na malých obcích pomoci i s podporou právě těchto zařízení, která jsou na lidech závislá," dodal starosta Hejné.

To mohou potvrdit i v Dlažově, kde byla rozhledna otevřena nedávno. „Zaznamenali jsme v obci větší pohyb turistů a cyklistů a je to znát i na návštěvě našeho malého obecního krámku. Je ale vidět, že tohle asi nestačí. Uvažujeme tedy o tom, že do budoucna budeme muset rozšířit i služby spojené se zajištěním občerstvení třeba v blízkosti samotné rozhledny," uvedl starosta Dlažova Petr Kodeš.