„Jan Řezníček, návštěvník s číslem vstupenky 40 000, je z Trpišova u Slatiňan. Ujel 240 km a na rozhlednu přišel naboso ze sousední Nové Vsi, kde je s rodinou u známého. Josef Ouřada, návštěvník s číslem 40 001 je ze Zruče – Senec u Plzně. Projížděl kolem, a když viděl v dálce rozhlednu, šel se podívat. Prý je to v Chanovicích v pohodě,“ uvedl starosta Chudenic Petr Klásek.

Oba turisté obdrželi na památku dárkové tašky.

Návštěvníků na rozhledně bylo podle starosty, od srpna 2010, kdy byla zprovozněna, ale mnohem více. Kulaté číslo hovoří o platících lidech, kteří si zakoupili pohlednicovou vstupenku. „Vstupné je 20 Kč a veškerý výnos je vracen na údržbu a opravy, a na zajištění provozu. „Při různých příležitostech jsou u rozhledny setkání a lidé se mohou z pětadvacetimetrové vyhlídky rozhlédnout zdarma, např. na Nový rok,“ poznamenal starosta.

Rozhled do okolí je velmi pestrý. Při vystoupání na rozhlednu uvidíte pohledy na Pošumaví, panoráma Šumavy, Blatensko, Nepomucko či na Brdy – prostě na historický Prácheňský kraj. Stavbu rozhledny inicioval místní Spolek Panoráma. Výstavbu a provoz rozhledny převzala pak chanovická obec. „Jsem hrdý, že od projektu po všechna řemesla prováděli práce místní lidé a lidé z blízkého okolí,“ dodal Klásek. Rozhledna je součástí naučné stezky „Příroda a lesy Pošumaví“.

Dětská vědecká konference v Klatovech.
FOTO: Děti si zahrály na malé vědce a dělaly pokusy