Malí zdravotníci z Klatov a Železné Rudy předvedli, že první pomoc mají v malíčku. Obě družstva dokázala zvítězit v krajském kole Hlídek mladých zdravotníků, které se konalo v sobotu ve Vejprnicích. Pořadatelem byl Oblastní spolek Českého červeného kříže Plzeň jih a sever.

Dva rivalové, kteří se každým rokem střídají na předních příčkách soutěží okresních i krajských, se tak probojovali do republikového kola, které se bude konat 14. a 15. června v Praze. Družstvo ze Základní školy v Železné Rudě bude soutěžit za první stupeň a družstvo ze Základní školy Klatovy v Plánické ulici za druhý stupeň.

Všechny vítězné zdravotníky nyní čeká příprava na náročnější kolo.

„Děti i já máme obrovskou radost. Nyní budeme „republiku" dále pilně trénovat, zkoušet různá poranění, obvazovou techniku, transport poraněných a podobně, aby to měly děti zažité a dokázaly to na soutěži prodat," řekla Jana Prošková ze základní školy v Železné Rudě, která tam vede kroužek zdravotníků.
I když už na republikovém kole bylo družstvo několikrát, dokáže je tam vždy něco překvapit. „Je tam vše těžší a těžší. Nejvíce asi děti překvapilo, že opravdu přijede záchranka, které musejí předávat poraněného. Je těžké se na vše připravit," přiznala Prošková.

Stejné je to i v klatovském družstvu. I tam výhra vykouzlila úsměv, protože si takový výsledek moc přáli. „Teď nás čeká více procvičování. Jde už o republikové kolo, nechceme nic nechat náhodě," uvedla Pavla Böhmová, která na ZŠ Plánická vede zdravotnický kroužek.

Předloni se tato škola rovněž probojovala až do republikového kola, takže už vědí, do čeho jdou, a vědí, že je tam může leccos překvapit. „Minule nás některá stanoviště zaskočila svojí náročností. Nejvíce nám dělala problém pomoc člověku, který se topí. Děti musely samy vytahovat chlapce z vody a poté resuscitovat. Tohle jsme vůbec netrénovali, takže jim chvíli trvalo, než přišli na to, jak se zachovat, takže nyní projdeme vše, protože tam může být opravdu cokoliv," sdělila Böhmová.