Nemilé zkušenosti s poničeným autem má například Tereza Tykalová z Klatov. „Mám Škodu Octavia, a když parkuji u obchoďáků, tak raději na vzdálenějších místech, kde není takový provoz. Ale je to jen po zkušenostech, protože se mi mnohokrát stalo, že mi sousední řidič odřel auto, když otevíral dveře. Někde jsou místa hodně úzká, třeba u Alberta nebo u Tesca. A to nemluvím o tom, když vedle vás zastaví dodávka nebo větší auto, kterých je nyní taky dost. Ono je problém, i když chce vystoupit někdo prostornější nebo starší, tak nemůže pořádně otevřít dveře,“ postěžovala si Tykalová, která poukázala i na ostrůvky mezi parkovacími místy, které jsou například u Lidlu v Klatovech či u Penny a které místo ještě zmenšují.

Vítání občánků v Klatovech.
Na klatovské radnici přivítal starosta nejmenší občánky, podívejte se

Norma ČSN 73 6056, která platí od roku 2011, stanovila, že parkovací místa v České republice musí mít minimální šířku alespoň 2,5 metru. Kolmá stání pak alespoň 5 metrů na délku. Podle údajů, které poskytli odborníci z inzertního auto-moto webu TipCars.com, jsou však tyto rozměry velmi zastaralé. Auta totiž v posledních letech narostla do šířky i délky o 20 i více centimetrů. „Vždyť třeba současná a hodně rozšířená Škoda Octavia má víc než 180 cm na šířku a téměř 470 cm na délku. To už kolem ní moc volného místa na parkovacím stání nezůstane, když se parkoviště stále stavějí podle normy z doby, kdy bývala auta o dost menší,“ řekl ředitel TipCars.com Marek Knieža s tím, že zatímco se parkoviště stavějí stále stejně „velká“, auta se zvětšila především kvůli zvýšení bezpečnosti. „Moderní auta disponují výrazně většími deformačními zónami, silnějšími dveřmi nebo třeba výrazně rozšířenými sloupky,“ dodal Knieža.

Horolezkyně Eva Perglerová při přípravách před výstupem na vrchol Mount Everestu. Foto: archiv Evy Perglerové
Dokázala to! Přeštická zubařka Eva Perglerová zdolala Mount Everest

Ale ono ani zmiňovaných 250 cm mnohá parkoviště nemají. Dle měření Deníku je šířka parkovacího místa mezi pruhy například u Tesca v Klatovech 240 cm, u Kauflandu 240 cm, u Alberta 225 cm, u Penny 240 cm, jen Lidl má stanovených 250 cm. V Sušici z měření nejlépe vyšel obchod JIP, kde rovněž mají 250 cm, u Lidlu jsme naměřili 230 cm, u Tesca 223 cm a u Alberta 230 cm.