„Doufám, že pacienti uposlechnou instrukce hygieniků, když se vrátí z rizikové oblasti, a budou nám pouze volat, roušky ani respirátory nemám. Nevím, kde je vzít, stát je slíbil, ale zatím jsem nic neobdržel,“ uvedl plzeňský praktický lékař Zdeněk Čech.

Podobná situace nastala rovněž v ordinaci dětské lékařky Ireny Bijedičové ve Švihově. „Roušky a respirátory nejsou k dostání, lidé je vykoupili. Vláda slíbila, že pomůže, ale stále nic nemáme,“ řekla lékařka s tím, že se jí podařilo zakoupit pouze dva respirátory, které jsou ale jednorázové a vydrží pouze několik hodin.

Ilustrační foto.
Dopravní podniky nešetří s dezinfekcí, fotbalisté čekají

Fakultní nemocnice (FN) v Plzni nedostatkem netrpí. „Zásoba je nyní dostatečná a pomůcky samozřejmě doplňujeme dle potřeby,“ sdělila mluvčí FN Gabriela Levorová s tím, že fungování FN tak není jakkoli ohroženo.

Zásoby si udělaly také Nemocnice Plzeňského kraje. „Vše jsme nakoupili s předstihem,“ informoval mluvčí nemocnic Jiří Kokoška.

Roušky a respirátory zatím nechybí ani v Mulačově nemocnici v Plzni. Podle mluvčí sítě zdravotnických zařízení skupiny PRIVAMED Evy Milerové aktuálně zásobu pomůcek mají, ale za pár dní může nastat problém. „Výhledově roušky a respirátory nebudou, protože firma, od které je odebíráme, jich vyrobí kolem půl milionu měsíčně a tato produkce nepokrývá současnou urgentní poptávku.“

Gustav Janeček je obžalovaný ze zabití muže pěstí u autobusového nádraží v Plzni.
Zabil muže jednou ranou pěstí, odsedí si šest let