„Demonstrativně jsme zvedli závoru u vstupu do Luzenského údolí, na Modrém sloupu jsem pak umístil cedulku. Nic jsme nepoškodili, žádného ptáka jsme nevyrušili, dokonce ani neviděli. Význam setkání byl v tom, aby odpovědní činitelé dostali konečně rozum. Různí výzkumníci stojí statisíce korun a je to k ničemu. Na to, aby člověk zjistil, jak to v údolí vypadá s tetřevem, se stačí zeptat hajného, který je tam třikrát týdně. Každopádně doufáme, že setkání bude impulsem, který urychlí jednání o zpřístupnění údolí," popsal akci za pořádající sdružení Otevřená Šumava Emil Kinzl z Kašperských Hor.

Cestu chtějí otevřít turisté i obec

O zpřístupnění Luzenského údolí usiluje dlouhodobě obec Modrava, v jejímž katastru leží, i například Klub českých turistů. Před dvěma lety zpřístupnění údolí už schválené Správou NPŠ a ministerstvem životního prostředí dokonce na základě žaloby ekologických aktivistů zakázal týden před plánovaným otevřením soud.

„Cestu údolím už jsem třikrát značil a třikrát zase odznačoval a rád bych se dožil toho, že bude otevřena. Vždyť i zdravý rozum říká, aby se chodilo po cestách a ne někudy lesem, kde člověk toho tetřeva spíše vyplaší," upozornil Kintzl na nevýhody současné stezky z Březníku na Modrý sloup, která obchází údolí lesem po úbočí Špičníku.

Na setkání vyrazil i Karel Mazanec z Klatov. „Tolik lidí, kolik tam prošlo v sobotu, by tam neprošlo snad za celou sezonu. Kdyby se otevřelo, za sezonu za dvě se toho lidé nabaží. Přece jen, z Modravy je to pěšky kus cesty," konstatoval Mazanec.

„Účastníky jsem poprosil, aby se chovali k přírodě ohleduplně, že se budou pohybovat v první zóně národního parku, aby skutečně nevstupovali nikam mimo vyšlapanou cestu, aby nic netrhali, aby nekouřili. A všichni to respektovali. Chtěl bych jim za to poděkovat. Chovali se skutečně tak, jak se chová každý správný turista. Nešlápli vedle, když přišli k pěšince, která byla průchodná jen pro jednoho, aniž by někdo něco řekl, seřadili se do řady, takže průvod se roztáhl tak, že první byli už na Modrém sloupu a poslední stále ještě na konci široké cesty v Luzenském údolí o několik stovek metrů zpět," popsal akci starosta Modravy Antonín Schubert.

Hrozí pokuta

Strážci národního parku vstupu účastníků do údolí nebránili, organizátorům akce ze sdružení Otevřená Šumava ovšem podle zákona hrozí pokuta až dva miliony korun. „O tom, zda vůbec bude pokuta udělena, případně v jaké výši, rozhodne správní řízení," informoval mluvčí NPŠ Jan Dvořák. O riziku organizátoři věděli. „Uvidíme, jak správní řízení dopadne. Ale doufáme, že dobře," konstatoval Kintzl. „Nebylo naším zájmem vyostřovat situaci a represivními kroky průchodu takového množství lidí zabránit. Nicméně protože šlo o porušení zákona, musíme správní řízení s organizátorem akce zahájit," vysvětlil ředitel šumavského parku Pavel Hubený.

Čekají na posouzení

I současné vedení parku má podle něj v plánu Luzenské údolí otevřít turistům. „Chci zdůraznit, že průchod Luzenským údolím na Modrý sloup je jedním ze třiceti čtyř záměrů správy parku, které mají více otevřít Šumavu turistům. Všechny tyto záměry musejí ovšem projít procesem posouzení vlivů na životní prostředí, tzv. EIA. To je jediná možná zákonná cesta, jak právě i cestu k Modrému sloupu otevřít veřejnosti. Podobné akce bez náležitých povolení našemu snažení mohou spíše uškodit," upozornil Hubený s tím, že výsledky posouzení zmíněného balíčku záměrů by měly být známy v příštím roce.

David Kojan