Platby za elektřinu jsou nemalou položkou domácích rozpočtů. V dnešní době je možno ušetřit. Stačí si vybrat levnějšího dodavatele. Obchodníci ale nevolí vždy poctivé praktiky.

„Bydlím v Klatovech, říká se tady „na šibeničním vrchu". V ulici jsem viděl dva podomní prodejce, oba se představili jako zástupci firmy Centropol. Jeden z nich se mi představil jako Daniel Hlaváček, druhý jméno neřekl. Tvrdili, že jednají prostřednictvím firmy ČEZ a domlouvají lepší ceny. Mně se nezdálo, že by jednali za ČEZ, proč by si to ČEZ neřešil přímo. Oni tvrdili, že ČEZ rozesílal dopisy, ale já jsem na ně prý nereagoval, proto přišli osobně. Chodí prý osobně, aby nekalé konkurenci zabránili v nějakém jednání. Upozornil jsem sousedy, protože i mně trvalo, než jsem je prokoukl. Zavolal jsem na ně městskou policii," řekl Deníku Jiří B. z Klatov.

Chování obchodních zástupců, kteří se vydávají za pracovníky jiných firem, je přinejmenším neseriózní. „Pokud by se externí spolupracovník, který poskytuje produkty naší společnosti, snažil získat zákazníka výše zmíněným způsobem, šlo by jednoznačně o porušení našich pravidel. Porušil by také Etický kodex obchodníka, který výslovně zakazuje uvádět zákazníka v omyl. Tento kodex musí každý z obchodníků, který jménem naší společnosti vystupuje, podepsat a respektovat. Celou záležitost ve spolupráci s dodavatelskou firmou neprodleně vyšetříme a v případě zjištění vážného porušení našich pravidel se s obchodníkem rozloučíme. Pokud byli poškozeni zákazníci, tak se jim samozřejmě za takové jednání omluvíme," sdělil mluvčí Centropol Energy Martin Jonáš.

Jestliže se kdokoli představí jménem nějaké firmy, je vhodné si jeho totožnost ověřit. Většina firem má k dispozici informační linky a jejich čísla jsou snadno dohledatelná například na internetu. „Za naše zaměstnance se vydává kdekdo. Někdy „jen" nekalý konkurent, někdy přímo zloděj. Pokud přijde někdo, kdo tvrdí, že je z ČEZ, měl by se legitimovat. Nejlepší je říci tomu člověku: Já si to ověřím, že jste skutečně z ČEZ na lince 840 840 840. Podle reakce poznáte, co je zač, naši zaměstnanci se nechají ověřit, podvodník se začne vymlouvat. Jasný důkaz nekalosti je také to, když ten člověk chce vidět účty za elektřinu vydané ČEZ. Proč by to dělal, kdyby byl z ČEZ, mohl by si to zjistit v systémech. Nejjednodušší je odpovědět: nechte mi tu papíry a vizitku, já si to prostuduji a slibuji, že se ozvu, když mne to zaujme! To je zlatá věta. Pokud jde s prominutím o „šmejda", který nelítostně nutí zejména staré lidi k „výhodným" smlouvám, začne se vymlouvat," konstatoval mluvčí ČEZ Martin Sobotka.

Dohled nad prodejci energií koná Energetický regulační úřad. Prodejci, kteří jednají nekale, mohou dostat vysoké pokuty. „V poslední době se na různých místech republiky podvodníci snaží kontaktovat desítky spotřebitelů, a především seniorů, které nejdříve vystraší, že jejich smlouva má nějaké vady. Při řešení takových případů spolupracuje náš úřad s policií. V roce 2012 jsme za zjištěné správní delikty udělili různým prodejcům sankce ve výši 8 778 103 korun," informoval mluvčí Energetického regulačního úřadu Jiří Chvojka.

„Strážníci na výše zmíněném místě zasahovali. Prodejců bylo pravděpodobně více, ale stačili utéci před naším příjezdem. Na místě jsme jednomu z nich uložili pokutu za porušování tržního řádu a předali jej cizinecké policii. Podomní prodej je v Klatovech zakázán, lidé mohou kdykoli zavolat strážníky, kteří situaci vyřeší," konstatoval velitel klatovských strážníků František Kacerovský.