Tropické dny, které jsme zažívali letos v létě, prý nahrávaly prodejcům zmrzliny a nanuků. Na Klatovsku ale prodejci mražených výrobků nesouhlasí, letos se prý zmrzlina prodávala méně než v loňském roce.
„S letošní prodejností zmrzliny jsme na 60 % loňského roku. Zatímco loni se zmrzlina začala prodávat u nás už 13. března, letos až o měsíc a půl později," říká majitel Mléčné cukrárny a kavárny v Klatovech Michal Košan.
Letos prý začalo léto pozdě a to se odrazilo i na prodejnosti zmrzlin, zmrzlinových pohárů, ale i nanuků.
„Nevím, jak se zmrzlina prodávala někde v kempech a na koupalištích, ale na náměstí v Horažďovicích rozhodně ne. Letošní prodejnost je slabá a hlavně prodej zmrzliny v posledních letech se vůbec nedá srovnat s prodejností před deseti lety," zlobí se Hana Káchová ze Zámecké cukrárny v Horažďovicích.
V květnu a v červnu byla zima a pršelo, prodejnost zmrzliny v té době byla téměř nulová. V tropických dnech byla města zase téměř vylidněná. To potvrzuje i Marcela Velíšková z Caffé Čokoláda v Horažďovicích. „Prodejnost zmrzliny je závislá na počasí a letos začalo léto poměrně pozdě. Ztráty v prodeji už letos rozhodně nedoženeme," potvrdila Velíšková.
Někteří prodejci zmrzliny v Klatovech přiznávají, že v poslední době se tento druh pochutiny prodává téměř na každém rohu, a tak se prodejnost snížila tím, že se zákazníci „rozmělnili" mezi všechny prodejce.
A i když se dnes obchodníci snaží předhánět v cenách i nabízeném množství druhů, mnohdy i netradičních, u zákazníků vede klasika – vanilková, čokoládová a jahodová zmrzlina.
„Zkoušeli jsme experimentovat a nabízet i netradiční druhy zmrzliny, ale lidé na ně moc neslyší. Letos z těch experimentů byla například šmoulová zmrzlina, která je výrazně modrá," sdělil Košan.
Také v Caffé Čokoláda v Horažďovicích zkoušeli různé druhy, jako makovou či skořicovou zmrzlinu. „Lidé na ně ale v našem regionu moc neslyší. Mnohem větší úspěch jsme měli se zmrzlinami ze 100% ovoce bez různých přídavků a dochucovadel či sladidel. Dokonce je o tyto zmrzliny takový zájem, že jich máme hned 15 druhů. Jde sice o dražší zmrzlinu, ale lidé si na kvalitu a jejich chuť již zvykli a poptávka je značná," dodala Velíšková.
Do žádného experimentu by se nepustila například Hana Káchová ve svém podniku. „U nás by žádná mrkvová či jiná taková zmrzlina neměla šanci. Jsem hodně konzervativní člověk, a tak zůstáváme věrni klasice. U nás nabízíme smetanovou točenou zmrzlinu, která je vyhlášená a u toho zůstaneme," dodala majitelka horažďovické cukrárny na zámku.
Přesto i na Klatovsku najdete různé druhy zmrzliny, jako kaktusovou, limetkovou, švestkovou či z divokých pomerančů. U zákazníků „jedou" i zmrzliny s kusy ovoce, čokoládou, oříšky a podobně. Zajímavé jsou však i jejich ceny. Za kopeček zmrzliny můžete dát i 30 korun.