Lidem z Plzeňského kraje, kteří se budou chtít nechat otestovat na onemocnění Covid-19, se ode dneška značně snížil výběr místa, kde tak učiní. Krajské nemocnice totiž kvůli snížení ceny testů ministerstvem zdravotnictví počínaje sobotou odběry zrušily. Vážně o tom uvažují i Sušická nemocnice, soukromá laboratoř Nextclinics v plzeňských Černicích a Bioptická laboratoř Plzeň.

Ministerstvo o snížení ceny rozhodlo ve čtvrtek odpoledne. Zdravotnická zařízení by si podle něj měla za PCR test účtovat 1674 korun a za odběr vzorku 82. Celkem tedy maximálně 1756 korun.

Krajské nemocnice odběrová místa v Klatovech a Domažlicích uzavřely. „Naše smluvní laboratoře nejsou nyní schopné vyhodnocení vzorků za nařízenou cenu poskytnout. Nemáme tak kam posílat odebrané vzorky ke zpracování, a tudíž jsme nuceni službu pozastavit, nebo možná i definitivně ukončit,“ uvedl mluvčí nemocnic Plzeňského kraje Jiří Kokoška s tím, že zájemci, kteří byli objednáni od soboty, nemocnice obvolají.

Rodina a blízcí se v pátek rozloučili s oběťmi tragické dopravní nehody osobního auta a vlaku u Kamenného Újezdu na Plzeňsku. Poslední rozloučení proběhlo na hřbitově v Nýřanech.
Pohřbili i dvě děti. Slzy tekly proudem

V odběrech samoplátců už zřejmě nebude pokračovat ani Bioptická laboratoř, která službu nabízí zhruba týden. „Zvažujeme, že odběry za těchto cenových podmínek ukončíme. Objednaným lidem vzorky ještě odebereme,“ okomentovala ředitelka laboratoře Zdeňka Dušková. Dodala, že cena za vyhodnocení PCR testu je pro laboratoř ještě únosná, cena za odběr samotný je podle ní velice nízká.

Provádění odběrů zvažuje rovněž Sušická nemocnice. „Účtujeme si pouze poplatek za odběr a administrativu . Vzorky posíláme do spolupracující laboratoře. Pokud laboratoř sníží svou cenu tak, abychom se do nařízené částky vešli, nemáme s tím problém. V opačném případě testovat nebudeme. Nelze testy pro samoplátce hradit z prostředků nemocnice, respektive města, které je vlastníkem,“ reagoval ředitel nemocnice Václav Rada. Podle mluvčího Nextclinics Ondřeje Plocka vypracuje společnost přes víkend analýzu. „Podle ní se rozhodne, jak dál postupovat,“ řekl.

Pomník Josefa Šlajse v lese pod Nevěrnou u Horšic.
Z HISTORIE: Poslední obětí byl četník Šlajs

Jedinou jistotou tak zatím zůstává FN Plzeň, která samoplátce otestuje za nařízenou cenu.

Podle předsedy sdružení Pendleři bez hranic Jana Prů-hy budou mít někteří přeshraniční pracovníci problé-my. „Nařízení ukázalo naho-tu rozhodování vlády. Naštěstí se to zatím nedotkne příliš mnoha lidí. První velká vlna pendlerů už je otestová-na. Teď už tolik lidí na testy nečeká, nicméně problémy budou. Zaměstnavatelům slí-bili, že se vrátí do práce, tohle jim situaci komplikuje,“ vysvětlil Průha.