Manžel zraněné ohlásil dispečinku HS, že žena si zřejmě natrhla při pádu sval v noze. „Pán udal místo někde mezi Poledníkem a Javoří pilou. Ihned jsem vyrazil na terénní čtyřkolce a po chvíli hledání jsem nakonec místo nehody našel nedaleko rozcestí pod vrchem Oblík," popsal výjezd  zasahující člen HS Šumava Štěpán Pospíchal.

Jak se ukázalo, žena utrpěla mnohem těžší zranění, než oba manželé předpokládali. „Podle všeho měla úraz v oblasti pánve a kromě toho vše nasvědčovalo zlomenině nohy. Problém byl v tom, že v místě vůbec není signál mobilu ani signál pro naše vysílačky," uvedl Pospíchal. Běžkařku tedy ošetřil, zafixoval jí do vakuové matrace a spolu s dalšími třemi běžkaři, kteří ihned nabídli pomocnou ruku, ji šetrně naložili na čtyřkolku.

Čtěte také: Lyžařka se zranila ve snowparku, letěl pro ni vrtulník

„Vydal jsem se směrem na Modravu a po cestě hledal signál. Nakonec jsem dorazil na místo, kde nějaký náhodný lyžař telefonoval. Na rozdíl ode mne on signál měl," řekl Štěpán Pospíchal. Požádal muže o telefon, spojil se dispečinkem linky 155 Plzeňského kraje a po konzultaci převezl ženu na Modravu. Tam ji převzala posádka vozu rychlé zdravotnické pomoci a poté i vrtulník leteckých záchranářů. Ten pak zraněnou dopravil do Fakultní nemocnice v Plzni.

„Náš záchranář musel jet až na Modravu, protože podle informací vrtulník Letecké záchranné služby AČR v tu samou chvíli vykládal v Plzni jiného pacienta. Terén, ve kterém se se zraněnou nacházeli, nebyl dostupný ani pro sanitku," okomentoval zásah náčelník HS Šumava Michal Janďura.