Ničivé povodně způsobily vydatné srážky, které přišly ve dvou vlnách: 6. a 7. srpna a pak od 11. až 13. srpna 2002. Už po první vlně byla zem plně nasycená a nedokázala pojmout další srážky o několik dní později. Největší povodňové průtoky byly dosaženy na řekách na jihu a východě od Plzně, tj. na Úhlavě, Úslavě a Klabavě. Méně byly povodněmi dotčeny řeky Radbuza, Mže a Střela.

Pojďme si události před dvaceti lety připomenout den po dni.

Úterý 6. srpna

Vydatně prší, kvůli čemuž je následně země plně nasycená a už nedokáže pojmout další vlnu srážek, která přišla od neděle 11. do úterý 13. srpna. Srážky byly celoplošné, intenzivní deště střídaly místní přívalové deště.

Středa 7. srpna

Stále prší a lidé se ráno probouzejí za silného deště, který ani během dne neustává.

V Rokycanech se kvůli silnému lijáku zbortil hlavní kanalizační řad, řada lidí se ocitla bez pitné vody.

Na Klatovsku výrazně stouply hladiny Úhlavy, Otavy a Vydry. Voda vyhnala dovolenkáře ze srubového tábora v Luhu u Sušice i vodáky na tábořišti pod sušickým nádražím.

Čtvrtek 8. srpna

V noci na čtvrtek připravily vodní přívaly o střechu nad hlavou chataře v Kornaticích na Rokycansku a Šťáhlavicích na jižním Plzeňsku. Hrůzyplnou noc prožili i obyvatelé několika zaplavených domů v Nýřanech na severním Plzeňsku. Také v Mirošově na Rokycansku zatopil Příkosický potok několik domů.

Veteránský sraz vozidel vyrobených za socialismu spojený se stokilometrovou vyjížďkou po Plzeňsku a Rokycansku startoval z nádvoří Plzeňského Prazdroje. Zúčastnit se mohly automobily a motorky prodávané v ČSSR v síti Mototechna v letech 1948 – 1989.
OBRAZEM: Nádvoří Plzeňského prazdroje zaplnily veterány z dob socialismu

V Plzni-Doubravce museli hasiči na člunech odvážet ze hřbitova u sv. Jiří dva Plzeňany, kteří tam dojeli autem, ale zpět už jim to rozbouřená Berounka nedovolila. Pod hladinou se ocitla Jateční ulice s městskou čističkou. V Koterově se rozlila Úslava a vytopila desítky domů, hasiči museli evakuovat jednu domácnost.

Na hazardní jízdu po rozvodněné Berounce doplatila devatenáctiletá dívka z Horní Břízy. Odpoledne se s ní a jejím přáteli převrhl na jezu v Darové na Rokycansku raft. Třem chlapcům se podařilo vyškrábat se na břeh, ale dívka, která plula s nimi, zůstala pod vodou. Hasiči po ní pátrali, ale vzhledem k prudkému proudu nemohli použít čluny. Řeku prohledávali v neoprenech přivázaní na lanech. Po třech hodinách ale museli záchrannou akci bez úspěchu ukončit. Tělo pohřešované dívky našel náhodný chodec až v neděli 11. srpna u břehu nedaleko obce Planá u Plzně, tedy asi tři kilometry po proudu.

Pátek 9. srpna

Ustává déšť a rozvodněné řeky se pomalu vracejí do koryt. Přesto plzeňská vodárna hned ráno odstavila starou čističku odpadních vod v areálu v Jateční ulici. Zároveň ujišťuje Plzeňany, že kvality vody čerpané z Úhlavy se lidé nemusejí obávat.

V noci padl v Přešticích strom do koryta Úhlavy a vytvořil hráz. Voda si tak našla jinou cestu a zaplavila domy v Mlýnské ulici.

Osmnáct dětí a čtyři vedoucí muselo po poledni narychlo opustit tábor u Chrástu na Plzeňsku. „Byl postaven v místech soutoku Klabavy a Berounky. Voda zalila okolí tábora a děti se tak ocitly na malém ostrůvku. Na noc byly proto všechny převezeny do tělocvičny chrásteckého Spartaku,“ popsal tehdy operační důstojník hasičů Jan Šamberger.

Pojišťovny vysílají do terénu likvidátory pojistných událostí, zatím mají v regionu nahlášeno asi 100 případů.

Sobota 10. srpna

Meteorologové přinášejí špatné zprávy. Varují, že se vrátí lijáky a hrozí druhá povodňová vlna. Deště má navíc podle nich doplnit silný vítr, který může vyvracet stromy.

Ilustrační foto.
Muže na Plzeňsku napadl býk. Útok zvířete nepřežil

Neděle 11. srpna

Přes den občas vysvitne slunko a život v Plzni a v celém kraji se na první pohled vrací do normálu. Mezitím se však vodohospodáři, správci přehrad a krizové štáby měst a obcí připravují na mnohem větší záplavy. Plzeňský magistrát vyzývá rozhlasem obyvatele Roudné, Koterova a Doubravky, aby se připravili na možnou evakuaci. Večer už začíná poprchávat.

Pondělí 12. srpna

Od noci vydatně prší a hladiny vodních toků se rychle zvedají. Hasiči v celém kraji (včetně dobrovolných sborů) jsou v terénu, na mnoha místech stavějí hráze z písku nebo pomáhají odčerpávat vodu ze sklepů. Nejvíce živel řádí na Klatovsku.

Už v 10 hodin dorazila velká voda do Plzně, nejhorší situace je v Koterově, v Liticích a na Doubravce, kde se voda valí ulicemi. Před polednem silný déšť velmi komplikuje dopravu – nedá se projet pod Rondelem a policie uzavírá i Tyršův most.

Ve Starém Plzenci loví hasiči z Úslavy vůz se třemi lidmi, nikdo nebyl zraněn.

Dopoledne ohlašují sirény v Sušici stav ohrožení, lidé stavějí kolem náměstí hráze. Otava však o několik hodin později sušické náměstí zaplavila, je tam místy až metr vody.

V 17:50 začala evakuace některých plzeňských čtvrtí, o hodinu později je pod vodou už i most na Rokycanské třídě, přes který vede hlavní průtah na Prahu

V 18 hodin vyhlásil premiér Vladimír Špidla v Plzeňském kraji (a v dalších částech republiky) nouzový stav, který skončil až 31. srpna.

Úterý 13. srpna

Hodinu po půlnoci evakuují záchranáři v Nezvěsticích lidi ze střech zatopených domů.

Několik hodin po půlnoci se průtok v nádrži Klabava na Rokycansku pohybuje kolem 350 m3/s, roční průměr je přitom jen dva kubíky za vteřinu. Laicky řečeno už nebylo možné ovládat přítok či odtok.

V noci do kraje přijíždějí na pomoc hasiči a vojáci z celé republiky. Nad ránem začíná evakuace plzeňské čtvrti Roudná a také stavění valů z pytlů s pískem na Anglickém nábřeží v Plzni.

Elektrárna hlásí problémy s dodávkami proudu do některých plzeňských čtvrtí. V 7 hodin už je bez proudu 2000 domácností v západních Čechách.

Dopravní nehoda u Losiné.
Hromadná nehoda u Losiné: havarovaly tři kamiony a osobní vůz

V celém kraji jsou také problémy s dopravou. Mnohé silnice jsou nesjízdné, ke kolapsu se schyluje i v neprůjezdné Plzni. V západočeské metropoli už nejezdí tramvaje ani trolejbusy, odříznutou Doubravku spojuje s centrem pouze vlak.

V úterý dopoledne je plně zatopen Švihov, Úhlava zalila nejen náměstí, ale i okolí vodního hradu. V 11 hodin Plzeňany vyděsila rychle se šířící falešná zpráva, že se protrhla nýrská přehrada.

Před polednem už stoletá voda v Plzni omezuje téměř všechny – provoz omezují nemocnice, neteče teplá voda. Kolem 15. hodiny jsou pod vodou Roudná, Denisovo i Anglické nábřeží, Štruncovy sady. Voda sahá k náměstí Republiky.

Odpoledne nevydržela hráz rybníka Kačerna u Merklína, hasiči museli evakuovat další ohrožené lidi, mj. i ve Štěnovicích, Přešticích nebo Příchovicích.

Kolem 22. hodiny už se lepší situace na Klatovsku, voda začala klesat, přesto Otava i Úhlava zůstávají na 3. povodňovém stupni.

Středa 14. srpna

V brzkých ranních hodinách dosáhl odtok z Hracholuské přehrady maxima, téměř 130 kubíků za sekundu, nádrž byla přeplněná. Naštěstí se nepotvrdily předpoklady na odtok až 250 m3/s a nad ránem začal odtok klesat.

V noci v Plzni kulminují Radbuza i Úhlava. Nad ránem však náhle povodeň smetla několik domů v Dolní Lukavici. Vlna nepřišla z Úhlavy, ale z nedalekého rybníka.

Ráno všechny toky v kraji pomalu začínají klesat a začíná sčítání škod a velký úklid. Mnoho obcí (včetně Plzně) zůstává pod vodou. Například Svrčovec či Kašovice na Klatovsku jsou stále odříznuty od okolního světa.

Obnovuje se dodávka elektřiny, teplé vody. Obnovuje se i doprava, ale ta vzápětí kvůli některým neprůjezdným tepnám kolabuje.

Lidé se začínají vracet do svých domovů, ale například do plzeňské Roudné její obyvatelé zatím nesmějí. Tři domy se zřítily, čtvrtý byl stržena hrozí další zřícení domů.

Z obchodů mizí balená voda, projevují se problémy se zásobováním. Vyprodávají se také čerpadla.

Čtvrtek 15. srpna

V noci policie doprovodila přes Plzeň asi 250 kamionů, které v Plzni uvízly během povodní. Ne všechny mosty jsou v Plzni otevřené, takže přes den doprava opět kolabuje a policie uzavírá příjezdy do města.

Po třech dnech je opět přístupná plzeňská čtvrť Roudná. Kvůli povodni ji opustila tisícovka lidí, třem stovkám museli pomáhat hasiči.

Kvůli povodním jsou stále zavřeny části mezinárodních silnic na Domažlice a Příbram. Uzavřeny jsou mosty ve Starém Plzenci a Dolanech. Mezi Sedlcem a Tymákovem na jižním Plzeňsku je most prolomený, spadl před zraky desítek lidí. Most ve Svrčovci na Klatovsku je podemletý.

České dráhy hlásí četné výluky, cestující vozí autobusy. Škody Českých drah se v kraji vyšplhaly na cca 360 mil. Kč. Jeden z největších propadů v délce 30 metrů a hloubce deseti metrů vytvořila přívalová vlna například na trati Plzeň – Domažlice v Hradci u Stoda.

Bilance a další dny

Povodně v Plzeňském kraji postihly 128 obcí. Neopravitelně poškozeno či přímo zříceno bylo na šest desítek domů, nejvíce byly postiženy okresy Klatovy, Plzeň-jih, Plzeň-sever a Rokycany. Celkové škody přesáhly čtyři miliardy korun, jen v Plzni to bylo minimálně 300 mil. Kč.

Celkem muselo být evakuováno 4083 osob, některé pomocí vrtulníku nebo člunů. O život přišla ještě před příchodem hlavní povodňové vlny 19letá dívka z Horní Břízy, s níž se v Darové 8. srpna převrátil raft.

Nejpostiženější obcí se stal Švihov na Klatovsku s 1500 obyvateli, kde záplavy napáchaly škody minimálně za 40 milionů korun. Voda se tu dostala do 65 obytných částí domů, 14 z nich skončilo v demolici a další dvě desítky měly problém se statikou.

V Plzeňském kraji povodně nejvíce zasáhly a poškodily silnice 2. a 3. třídy. Škody na nich dosáhly více než půl miliardy korun. Velká voda poničila řadu mostů, podemlela silnice, utrhala krajnice. Největší škody na komunikacích byly v okrese Plzeň-jih (zhruba za 250 mil. Kč).

2. září navštívil prezident Václav Havel s manželkou Dagmar Švihov, patrně nejpostiženější obec v kraji. V tento den už armáda v kraji zůstává pouze v této obci a stále pomáhá s odstraňováním škod.