V letošním roce navýšilo město Klatovy rozpočet na opravy tamních komunikací o tři miliony korun. Celková částka tedy činí 15 milionů korun. Opraví se silnice i chodníky.

Plošné opravy povrchů komunikací zajišťuje pro město Klatovy a integrované obce hospodářský odbor tamní radnice. „Jednotlivé akce jsou každoročně zařazovány do seznamu na základě požadavků občanů města, různých společenství, osadních výborů, ale i na základě kontrolní činnosti, kterou odbor na pozemních komunikacích provádí. Nároky na opravy několikanásobně převyšují finanční možnosti města. Proto nemůže být vyhověno všem požadavkům v daném roce a přesouvají se do dalších let," vysvětlil vedoucí zmiňovaného odboru František Kocfelda.

Při sestavování plánu akcí se bere ohled i na to, kolik lidí daný úsek opravované komunikace užívá. „Rozhodujeme se také podle toho, zda se v dané komunikaci nebude výhledově rekonstruovat nějaká inženýrská síť a podobně. V letošním roce jsme v rozpočtu na opravy komunikací vyčlenili 15 milionů korun," doplnil místostarosta Klatov Václav Chroust.

Pro jarní období bylo prozatím vybráno devět jednotlivých akcí. V sídlišti U Retexu obnoví povrchy vozovek a chodníků a zároveň bude v předstihu provedena rekonstrukce plynovodu a oprava vodovodních hrnečků. Termín této akce je naplánován od 22. dubna do 27. června.

Na Domažlickém předměstí se před opravou chodníku v části Karafiátové ulice v úseku od Mánesovy ulice po pravé straně zrekonstruuje plynovod, dále kabel a sloupy veřejného osvětlení a položí sdělovací kabel.

Radou města byly schváleny i další akce. Jde o opravu chodníku u zadních vchodů v sídlišti Pod Hůrkou čp. 562 – 565 a u předních vchodů čp. 566 – 569 včetně opravy schodiště vedoucího do Družstevní ulice.

Úprava povrchu části chodníku a vozovky včetně odvodnění bude provedena před čp. 272 v Niederleho ulici. Dále je v plánu plošná oprava vozovky v části Hálkovy ulice v úseku od Machníkovy ulice před školou a domem čp. 132 včetně zřízení veřejného osvětlení na parkovišti zadního traktu tohoto domu. Na řadu se dostane také oprava chodníku v Dukelské ulici v úseku mezi Masarykovou a Koldinovou ulicí vpravo, oprava chodníku vedoucího k čp. 457 v sídlišti Pod Koníčky a oprava povrchu chodníku vedoucího podél Domažlické ulice v úseku od Tyršovy po Nádražní vpravo včetně úpravy povrchu lávky přes Drnový potok.

„Výše uvedené opravy si vyžádají dopravní omezení, která jsou nezbytná pro zdárné provedení," dodal Kocfelda.