Staré budovy Klatovské nemocnice začínají nalézat nové využití. Vzniknou tam lůžka dlouhodobé intenzivní ošetřovatelské péče (DIOP) a také hospicová lůžka.

V druhém nadzemním podlaží v budově bývalého ORL (nosní, ušní, krční) začala úprava na oddělení DIOP. „Nyní jsou již vysoutěžena lůžka a dělá se veřejná zakázka na přístrojové vybavení. Na jejich pořízení čerpá Klatovská nemocnice dotaci od Ministerstva zdravotnictví ČR. Zároveň se koná i nábor nelékařského zdravotního personálu. Plánovaný termín zahájení provozu lůžek DIOP je 1. prosince," uvedl mluvčí Klatovské nemocnice Jiří Kokoška.

„Jde o lůžka, která mají doplnit celou škálu následné péče v naší nemocnici," doplnil ředitel Klatovské nemocnice František Lešundák.

„DIOPových" lůžek bude k dispozici 10. Včetně speciálních matrací se vysoutěžila za 790 tisíc korun. Stavební úpravy vyjdou zhruba na cca 200 až 250 tisíc korun. Jde o úpravu podlah a toalet včetně přístupů na ně. Nutností je také dokoupení nových přístrojů, které vyjdou na necelý jeden milion korun.

Na oddělení DIOP bude zaměstnáno přibližně 15 lidí. „Většina už je nabrána a zatím pracují na jiných odděleních. Stav personálu už jen doplňujeme. Jde především o sestry a ošetřovatele," podotkl Kokoška.

Práce začaly také v budově, kde bývala lékárna Helios, kterou koupil Plzeňský kraj. Ten koncem října schválil pronájem tohoto objektu Klatovské nemocnici, která tam hodlá udělat nemocniční lékárnu a plicní ambulance. „Úpravy vyjdou na 1,6 milionu korun. Zřízení druhé ústavní lékárny pro veřejnost již schválil Státní ústav pro kontrolu léčiv. Její provoz začne v zimě. Po přestěhování plicních ambulancí do tohoto objektu začnou v budově po plicním oddělením úpravy prostor pro zřízení hospicových čili sociálních lůžek. Předpokládáme, že budou k dispozici v druhém kvartálu příštího roku," sdělil mluvčí nemocnice.

Lékárna bude mít výdejnu v přízemí (jako tomu bylo dosud) a hlavní prostory budou v suterénu. Plicní ambulance budou také v přízemí a v suterénu bude zázemí (šatny, toalety pro personál). V prvním patře zůstávají soukromé ambulance.