V rámci oslav výročí linky se konalo v Nýrsku setkání zástupců bavorské a české strany. „Na linku přispívají ročně částkou zhruba půl milionu euro Plzeňský kraj a okres Cham. Setkání bylo o tom, aby podpora pokračoval i do budoucna, kromě zástupců okresu Cham a Plzeňského kraje přijeli i bavorský ministr vnitra, výstavby a dopravy Joachim Herrmann a český ministr dopravy Dan Ťok,“ informoval starosta Nýrska Miloslav Rubáš.

Pro obce na trase je linka, která jezdí od 15. května do 31. října, významnou podporou dopravní obslužnosti. „Jezdí k nám dvakrát denně s tím, že celkově k nám autobus jezdí čtyřikrát denně. A v neděli je to jediná autobusová linka, která k nám jede,“ konstatoval starosta Hamrů Petr Křovina. Linka jede jednou denně mezi Hamry a Arnbruckem, mezi Nýrskem a Arnbruckem, Mezi Hamry a Nýrskem a na německé straně mezi Arnbruckem a Lamem. „Z okna radnice často vidím, jak nastupují například pracovníci, které město zaměstnává v rámci veřejně prospěšných prací, a jezdí směrem na Zelenou Lhotu. Spoj tedy využívají nejen turisté, ale hojně i naší občané,“ uvedl Rubáš.

Kromě linky Arnbruck – Hamry jezdí mezi okresem Cham a Plzeňským krajem dvakrát týdně spoj Cham – Plzeň a linka Furth im Wald – Waldmünchen přes Domažlice a Klenčí pod Čerchovem.

Podobný přeshraniční spoj fungoval i na Železnorudsku, kde regionální vlaková linka Waldbahn mezi Platlingem a Bayerisch Eisenstein zajížděl až na Špičák. „Letos už je to asi třetí sezona, kdy vlak končí v Bavorské Železné Rudě, což je velká ztráta pro podporu cestovního ruchu. Pochopitelně bychom přivítali obnovu spoje, to je ovšem záležitost Plzeňského kraje, který by musel německé straně kompenzovat provoz linky,“ posteskl si železnorudský starosta Michal Šnebergr s tím, že na Železnorudsku přes hranici jezdí pouze autobusová linka mezi Železnou Rudou a spodní stanicí lanovky na Javor.

V sobotu se na Kašperku konal benefiční koncert pro Štefana Kanaloše, který po nehodě skončil na vozíku.
PODÍVEJTE SE: Štefana Kanaloše podpořil i Michal Jančařík