Přemnožení holubi způsobují v Klatovech doslova spoušť. Holubí exkrementy  pokrývají sochy, lavičky, historické centrum města, ale i automobily parkující třeba na náměstí. Radnice zatím neví, jak situaci řešit.

„Vypadá to dost nelibě, když jdete do jezuitského kostela na náměstí a celé schodiště je pokryté holubím trusem. V okolí náměstí se nemůžete ani posadit na lavičku. Nenajdete žádnou čistou, a když, musíte se strachovat, kdy na vás co spadne,“ zlobí se obyvatelka Klatov Jaroslava Pánková.

„Připadá mi, že těch holubů  je v Klatovech v poslední době nějak moc. Město by s tím mělo začít něco dělat.  Holubi hyzdí naše památky, což určitě ke zvýšení turismu nepřispěje. Mám ale strach i z nemocí, které se takto mohou roznášet,“ myslí si  Pánková.

Město Klatovy se už situaci začalo  zabývat. „Zaznamenali jsme, že máme ve městě přemnoženou populaci holubů a jsme připraveni tuto situaci řešit.  V současné době hledáme zákonné způsoby, jak počty holubů ve městě snížit. Tuto situaci začneme řešit již v měsíci říjnu letošního roku,“ informoval místostarosta města Klatov Václav Chroust.

Holubí trus trápí obyvatele Klatov nejen na náměstí Míru, ale i v sousedních uličkách kolem jezuitského kostela, kolem bývalého dominikánského kostela, Bílé věže, v Plánické ulici, ale i na dalších místech. Holubi mají své útočiště ve věžích a ve střechách starých domů i kostelů.  Ušetřena od nich není  ani další chlouba města,  Černá věž.

„Každý den musí naše služba,  kterou ve věži máme, po holubech uklízet.  A to i přesto, že jsou ve věži umístěny bezpečnostní sítě, aby holubi nemohli zalétávat do vnitřních prostor. Jediným místem, které zůstává nechráněné, je ochoz věže. Tam jsme také chtěli umístit ochranu proti holubům, ale nesetkali jsme se s pochopením památkářů,“ informovala ředitelka Městského kulturního střediska v Klatovech, které vyhlídkovou věž ve městě provozuje, Hana Haladová.

Holubí trus, se kterým se denně obyvatelé Klatov setkávají na ulici, může být i nebezpečný.

„Velkým rizikem může být především pro alergiky, protože jde o prach a peří, což může způsobovat alergie. Holubi ale mohou mít i ptačí tuberkulozu, která může mít vliv i na osoby se sníženou imunitou, kterých v naší společnosti přibývá,“ informovala  parazitoložka Klatovské nemocnice Helena Nedvědová.
Holubí trus ničí i památky. Je totiž velice agresivní a neblaze působí  především na sochy.

Holubí trus z ulic města a z blízkosti památek musí denně uklízet zaměstnanci technických služeb a osoby, které město využívá na veřejnou službu.
Holubi rádi využívají střech, půd a věží ke svému hnízdění.

„Majitelé domů v centru města, ale i církevních a dalších objektů, by si měli zabezpečit střechy tak, aby na půdách jejich domů, ale i ve věžích a na půdách kostelů nemohli holubi hnízdit. To by mohlo k uklidnění situace přispět,“ dodala parazitoložka.

Podle odborníků by se dalšímu rozmnožování  holubů  dalo zabránit také moderní hormonální návnadou.