Nyní prodej jedné ze základních surovin pro výrobu piva zastavil. Podle něj počet minipivovarů roste, je jich už na 120. Přestože mají na celkové produkci piva ani ne procentní podíl, pro velké pivovary se stávají díky speciálním pivům nepříjemnou konkurencí.

„Situace se pro nás výrazně změnila. Ze dne na den nám v Gambrinusu přestali kvasnice prodávat. Náhradní nákup pro nás znamená vyšší náklady. Pivo ale kvůli tomu nezdražíme,“ slibuje majitel restauračního pivovaru U rybiček ve Stříbře na Plzeňsku David Ryba.

Také pivovar Herold v Březnici u Příbrami musí nyní kvůli zastavení dodávek kvasnic z Prazdroje hledat náhradu u některého německého pivovaru. „Dřív tady nebývala taková rivalita mezi velkými a malými pivovary,“ uvedl sládek František Pinkava.

Kvasnice jsou kromě sladu a chmele základní surovinou pro vaření piva. Velké pivovary si většinou pěstují vlastní, pro malé restaurační pivovary je ale zařízení na množení kvasnic nákladné. Nákup z Gambrinusu poskytoval kvalitní surovinu za dobrou cenu.

Vrchní sládek Gambrinusu Jan Hlaváček ještě v červenci uvedl, že prodej kvasnic minipivovarům vnímá jako kolegiální výpomoc. O měsíc později je však situace jiná. „S dodávkami nejkvalitnějšího ječmenného sladu budeme pokračovat. Vzhledem k našim interním předpisům ovšem musíme přehodnotit dodávky pivovarských kvasnic, které do budoucna subjektům mimo Plzeňský Prazdroj poskytovat nebudeme,“ tvrdí nyní mluvčí Prazdroje Jiří Mareček.

Za poslední tři roky dodal Prazdroj konkurenčním pivovarům v okolí 62 tun sladu z vlastní sladovny a stovky litrů kvasnic za cenu nižší než u dalších dodavatelů.

„Musíme nějak řešit otázku kvasnic. Podobně jako v USA, kde vznikly specializované firmy, které se zabývají výhradně dodávkami kvasnic,“ konstatoval předseda Českomoravského svazu minipivovarů Jan Šuráň.