Ceny potravin, které v posledních měsících vylétly strmě nahoru, zůstanou i nadále vysoké. Nezmění to ani skutečnost, že letošní sklizeň obilnin bude rekordní.


„Letošní úroda se dá na Klatovsku považovat za dobrou. Dokonce za lepší než v loňském roce,“ říká Jiřina Jandová z Okresní agrární komory v Klatovech. „I kdyby ceny obilí a řepky po letošní sklizni klesly, nelze očekávat, že díky tomu zlevní potraviny. Na jejich ceny mají mnohem větší vliv náklady na mzdy pracovníků v potravinářských firmách či rostoucí ceny energií a dalších vstupů,“ domnívá se Jandová.


Ceny potravin ve světě rostou kvůli nárůstu poptávky po kvalitnější výživě v bohatnoucích rozvojových zemích jako Čína a Indie, kontroverzní politice podpory biopaliv, výpadkům produkce v některých zemích a spekulacím na komoditních trzích. Všechny známky ukazují na to, že to není krátkodobá záležitost.


„Zatím se nedá říci, zda budeme moci zlevňovat své výrobky. Dodavatelé nezlevňují, a tak tvaroh, mouku, mléko, olej a tuky se drží dlouhodobě na svých cenách. Zvyšují se také náklady na energie, plyn, vodu. Pekařina totiž není jen o obilí,“ říká Hana Rendlová z pekařství v Sušici.


„Zemědělci jsou označováni za viníky zvyšování cen potravin. Není to pravda a nikdy to pravda nebyla. I my se snažíme získat za naše komodity odpovídající peníze, které uhradí stále se zvyšující výdaje na provoz, výrobu, nákup hnojiv a podobně,“ říká Jandová.


„Ceny jsou nehorázně vysoké a platy nerostou,“ zlobí se klatovský důchodce František Hrouda. Lidé zdražování základních potravin nesou vždy těžce, zlevňování se však v nejbližší době nedočkají, spíše naopak. Zvyšování cen totiž oznámily všechny větší podniky. Příkladem jsou mlékárny i masokombináty v našem regionu.