U vodní nádrže U Davida za Chlistovem bylo rušno, sjížděli se sem závodníci i diváci.
Výčepní František Brabec a David Fukal téměř nestačili čepovat pivní mok a děvčata Olga Javorská a Tereza Tomášková zapisovat účastníky letošní akce.
I když start závodu měl být v 15 hodin, mnozí čekání nevydrželi a vyzkoušeli teplotu i kvalitu vody předem, což pravidla nezakazují.
„Kde jinde než v hospodě u piva vznikl nápad na tento bláznivý závod. To se hecovali fotbalisté, cyklisté a pivaři, kdo má lepší fyzičku, a tak vznikl první ročník. Tehdy na startu bylo 18 závodníků z naší obce. Od té doby je závod tak populární, že letos máme dokonce 42 závodníků," říká za organizátory akce František Červený.
Chlapi i ženy se na břehu nádrže hecovali ale i vzájemně podporovali. Zvládnout tak náročnou trať, která pro ně byla připravena, přece jen není žádná sranda.
„Nejdříve musí všichni uplavat 111 metrů v naší vodní nádrži. To rozhodně zvládnou i neplavci, protože plavbu mohou absolvovat i na člunu bez pádel, na nafukovací matraci nebo v kruhu. Pak vypijí pivo a pokračují na 11 kilometrů dlouhou trať na kole. Opět je čeká pivo a následuje jeden kilometr běhu s přestávkou na občerstvení a vše završí posledním čtvrtým pivem v cíli. Muži pijí velká piva, ženy malá a nealko je připraveno pro dorost," popsal trať další z účastníků Josef Doupovec, který se závodu sám aktivně zúčastnil.
I když je to především pivní závod, na startu byste muže s pivními břichy jen těžko hledali. Chlistovští jsou jeden atlet vedle druhého, o čemž se můžete přesvědčit v naší fotogalerii.
„Letos běžím poprvé. V hospodě mám pití piva natrénované, ale to plavání, jízda na kole a běh mi budou asi dělat problémy," popsal Deníku své pocity před startem Václav Kolář.
Pak už je ale nezbytná rozprava závodníků s rozhodčími. Piva jsou na stole připravena a startující se řadí u schůdků do vodní nádrže.
Připravit, pozor, start – a je odstartováno. Muži, ženy i dorost se vrhají do vody. Po několika minutách vylézá z vody první závodník a směřuje ke stolu s pivem. Za ním další a další. Rozhodčí sledují, zda všichni své pivo dopíjí a zda v kelímcích nezůstávají žádné zbytky. To už někteří nasedají na kolo a mizí ve vršku nad Chlistovem.
Do cíle se po hrázi rybníka vrací první závodník po 43 minutách a 41 sekundách, a to Martin Chládek. Hned za ním je Ondřej Janeček. Jako první žena do cíle dobíhá s časem 54 minut a 37 sekund Jana Vojáčková a v kategorii dorostu Jakub Andrle s časem 49 minut a ,58 sekund.
„Všichni závodníci do cíle doběhli v pořádku a akce se vydařila i večer s kapelou Žužlan z Lužan," dodala tajemnice závodu Olga Javorská.