„Oživené prohlídky se zde na zámku dělají zhruba deset let a rok od roku o ně zájem stoupá. Letos byly zhruba čtrnáct dní před jejich konáním zcela vyprodány," uvedl za organizátory Ludvík Pouza.

Prohlídky pojednávaly o příběhu, kdy se měl chudenický zámek prodat. „Profesor historie chtěl ale zámek zachránit a omylem oživil zámecká strašidla, která se pohybovala na zámku. Nakonec se je ale podařilo zase všechny zahnat, ovšem konec nebyl takový, jak by se zdál být," popsal jeden z herců Tomáš Javorský.

Prohlídky připravovali účinkující už od poloviny června, kdy se dává dohromady scénář, vybírají se místa, kde se prohlídky budou odehrávat. Novinkou letošních prohlídek byla projekce, kterou je chtěli pořadatelé zpestřit. Sloužila k promítnutí zemřelého historika na zeď, což připomínalo jeho zjevení a pronesl tak formuli, která opět zámecká strašidla zaklela.

Na prohlídky se vydali dospělí i děti a všichni se bavili. „Bylo to opravdu strašidelné. Když vylezl ten první umrlec, tak jsem se lekla, vypadal opravdu úžasně. Děti se pak trochu bály procházet mezi pavouky a kolem nevěsty. Bylo to super," řekla jedna z účastnic Marie Lenková, která byla na prohlídkách v Chudenicích podruhé.

Jako pokaždé se na prohlídkách podílely soubory Divadlo Rynek, Buřina Příchovice, Za oponou Klatovy, ochotníci z Bolešin a také šermířská skupina Jednota panská.

Ti, kteří se na prohlídky nyní nedostali, nemusejí zoufat. „Vypadá to, že bychom je mohli opakovat na konci sezony o říjnovém svátku," nalákal na závěr Pouza.